Politika 04.03.2016.

Nikolić raspisao izbore za 24. april

ČITANJE: 3 minute
tomislav-nikolic
Predsjednk Srbije Tomislav Nikolić potpisao je ukaz o raspuštanju Skupštine Srbije i odluku o raspisivanju vanrednih parlamentarnih izbora za 24. april.

Kako je rekao, potrebno je da se vidi da li su “građani spremni da do kraja podrže bolne reforme kako bi jednog dana živjeli bolje ili postoji neka nova ideja”.

– Možda je građanima teško da trošimo koliko možemo i zaradimo. Vlada je pokrenula čitav snop reformi za koje traži novi mandat, kako bi bila sigurna da radi po volji građana- rekao je Nikolić.

Predsjednik Srbije je rekao da očekuje da izbori budu fer i demokratski, da to “očekuje i od medija”, a naveo je i da je Srbija i dosad rješavala probleme vanrednim izborima.

– Građani su uvijek bili u pravu kada izaberu, tako će biti i ovog puta- rekao je Nikolić.

Odgovarajući na pitanje B92 o tome ko će biti garant fer izbora, Nikolić je rekao da smatra da su “neuspješni političari oni koji iz opozicije govore da nisu za izbore”

– O regularnosti izbora može da se govori kada se neregularnost desi, a da imate prezumpciju da izbori neće biti regularni, govore oni koji se plaše da izađu na izbore. Imamo toliko sistema kontrole da je nemoguće da nezapaženo prođe favorizovanje il neka druga neregularnost- rekao je Nikolić.

Predsjednik Srbije je rekao i da sadašnji lideri opozicije imaju manje razloga da se žale na pisanje medija nego neki prije njih. Bivši lider SNS je rekao i da bi želio da pobijedi stranka koju je nekada predvodio i dodao da nije siguran da bi se poslije drugačijeg izbornog ishoda “nastavile reforme, borba protiv kriminala i međunarodni odnosi”.

– Ja želim da pobijedi SNS i neću da budem ja razočaran ako pobijede drugi. Plašim se da će se dešavati lošije stvari ako ova vlast ne dobije povjerenje- rekao je Nikolić.

Predsjednik je naveo i da on ne pripada nijednoj stranci, ali da je “građanin koji sam procjenjuje”, kao i da će on sarađivati sa bilo kojom opcijom koja dobije većinsku podršku.

– Nadam se da će Srbija nastaviti sa reformama, da neće odustati od puta kojim sada ide, da će pokazati još veću upornost. Mislim da je to adut ove vlade. Na drugoj strani, opozicija ima priliku da provjeri koliki je utisak ostavila svojim djelovanjem – neki su iskoristili ovo vrijeme da se predstave, a neki da kažu da su se promijenili i popravili. Sve je u rukama građana Srbije- rekao je Nikolić.

Nikolić je rekao i da očekuje “spoljne izazove” tokom izborne kampanje, ali je rekao da će se sa njima izboriti jer će svi sistemi u državi funkcionisati.

– Tu prije svega mislim na migrantsku krizu, očekujem da ona kulminira. U Evropi imamo na granicama žičane pregrade, policiju u nekim državama i vojsku i policiju. Ne treba da mislimo da se to nas ne tiče i da nas neće dotaći- rekao je Nikolić.

(B92)