Vijesti 30.10.2015.

Nikolić: Srpska baština je za vječnost!

ČITANJE: 1 minuta
tomislav-nikolic
Predsjednik Srbije Tomislav Nikolić rekao je večeras da je Srbija vječna i da je srpska baština za vječnost, ističući da Srbiji i srpskom narodu niko ne može da oduzme humanost.

Nikolić je naglasio da će Gračanica, Pećka Patrijaršija, Visoki Dečani i sve što je srpsko, zauvijek i ostati srpsko.

“To je realnost, sve drugo bi bilo posledica silovanja i odricanja pod silom”, rekao je Nikolić na međunarodnoj naučnoj konferenciji “Stradanje i humanizam. Valjavska bolnica 1914-1915”, održanoj u Valjevu povodom obilježavanja stogodišnjice Valjevske bolnice.

Govoreći o Valjevskoj bolnici kao simbolu stradanja i humanizma, Nikolić je rekao da se Srbija i danas brine o stotinama hiljada migranata izbjeglih od rata i gladi i poručio da dobrota ne trpi ograde i žice, prenose beogradski mediji.

Na konferenciji su govorili i predsjednik Srpske akademije nauka i umjetnosti Vladimir Kostić i direktor Arhiva Srbije Miroslav Perišić, a prisustvovali su i NJegova svetost patrijarh srpski Irinej, predstavnici brojnih ambasada, među kojima SAD, Maroka, Francuske i Kanade.

Prije međunarodne konferencije otvorena je izložba “Stradanje i humanizam. Valjevska bolnica 1914-1915” u Istorijskom arhivu Valjeva.

Nikolić će prisustvovati predstavi “Valjevska bolnica” u Centru za kulturu Valjeva. Prema istorijskim podacima, u Srbiji pod austrougarskom agresijom, jedno od poprišta najvećih stradanja bilo je i Valjevo – grad bolnica, od jeseni do proljeća 1914/1915. godine.

Tada su hiljade ljudi, civilnog stanovništva, ranjenika i bolesnika, ljekara i bolničara, izgubili život u tragičnim događanjima tokom borbe sa neprijateljem i epidemijom pjegavog tifusa.

(Agencije)