Sport 07.07.2016.

Nikolija Stanivuković: Rezultati bolji od uslova i podrške

ČITANJE: 2 minute

Perspektivna atletičarka Borca Nikolija Stanivuković (19) ponovo se sa medaljom vratila sa Balkanskog prvenstva, a ovog puta osvojila je srebro za starije juniore u sedmoboju na takmičenju u turskom Bolu.

Bila je to ukupno njena peta medalja sa prvenstava Balkana, čime je još jednom dokazala da posjeduje kvalitet. Kao mlađa juniorka ima zlato i srebro u skoku uvis i bronzu u sedmoboju, dok je prošle godine bila zlatna kao starija juniorka u sedmoboju. Sada nije mogla da odbrani zlato, ali je zato postavila novi rekord BiH za starije juniore sa 4.810 bodova. Po disciplinama imala je sljedeće rezultate: 100 metara sa preponama 15,90 sekundi, skok uvis 168 centimetara, bacanje kugle 9,43 metra, 200 metara 27,06 sekundi, skok udalj 5,48 metara, bacanje koplja 38,22 metra i 800 metara 2:27,39 minuta. Lični rekord popravila je za 63 poena, čime se još više približila seniorskom rekordu BiH koji drži Mladena Petrušić sa 4.831 bodom.

– Zadovoljna sam nastupom u Turskoj, s obzirom na to da sam se takmičila u sedam disciplina i nije bilo lako jer smo imali jedno veče da se odmorimo od puta. Takmičenje me je oduševilo, kao i grad i organizacija. Nadam se da ću u skorije vrijeme oboriti i seniorski rekord. Kao i na svakom takmičenju, trener Nebojša Matijević mi je bio velika podrška i zaslužan je za ovaj uspjeh kao i ja. Nadam se da ćemo nastaviti zajedničku saradnju. Takođe, velika čast je što sam jedina djevojka iz BiH koja je bila na postolju i što sam u najboljem svjetlu predstavila svoju Banjaluku – kazala je Nikolija.

Njeni rezultati vjerovatno bi bili bolji da atletika u Banjaluci i RS ima bolji položaj i uslove za treniranje. Ona iz dana u dan sve više napreduje, ali njeni rezultati se ne vrednuju dovoljno, a kasni i isplata stipendija od Ministarstva porodice, omladine i sporta. Ima nekoliko ponuda da studira na američkim koledžima.

– Pred njom su godine i ako bude nastavila dobro trenirati, vjerujem da će oboriti seniorski rekord i uskoro biti najbolja u BiH. Šteta što ti rezultati i potencijal nisu dovoljno ispraćeni od nadležnih institucija – kazao je njen trener Nebojša Matijević.

Šešić povrijeđen

Veliki peh doživio je drugi atletičar Borca Aleksandar Šešić, koji je povrijedio lakat i zbog toga neće moći učestvovati na Svjetskom juniorskom prvenstvu koje će od 19. do 24. jula biti održano u Poljskoj.

– To je najčešća povreda kod bacača koplja i stvarno nam je žao što neće moći otići na prvenstvo. Mnogo je radio i trudio se, ali nije imao sreće. Nikolija je blizu norme i nadam se da bi ona mogla dobiti poziv – kazao je trener Borca Nebojša Matijević.

(Glas Srpske)