Politika 28.12.2022.

NIKŠIĆ: Dodikovi stavovi o imovini odstupaju od dogovora o formiranju vlasti na nivou BiH

ČITANJE: 1 minuta

U Sarajevu je večeras upriličen tradicionalni SDP-ov novogodišnji prijem, a prisutne je pozdravio predsjednik stranke Nermin Nikšić. On je u izjavi za medije govorio o političkoj situaciji.

Očekuje da će biti i implementirano ono što su Osmorka (SDP, NiP, NS, SBiH, NSZ, PDA, BHI Fuad Kasumović i Za nove generacije), SNSD i HDZ potpisali u sporazumu za formiranje državne vlasti.

“Ovo što radi i govori predsjednik SNSD-a Milorad Dodik u posljednje vrijeme odstupa od tog dogovora i ne pada nam na pamet da pravimo bilo kakve kompromise i ustupke kada je u pitanju država Bosna i Hercegovina. O imovini Bosne i Hercegovine, o državnoj imovini, moraju odlučiti institucije države Bosne i Hercegovine”, rekao je Nikšić

Konačno je vrijeme, kako je naglasio, da se Bosni i Hercegovini da šansa za kompromis, dogovor, razgovor i da se pokaže da se ovdje može razgovarati, da bude bolje za sve građane.

“Ne mislim ni na jedan narod niti na bilo koji dio Bosne i Hercegovine, već na cijelu Bosnu i Hercegovinu i sve ljude u njoj. Kakve koristi kome će se registrovati polje, ako nema ljudi u Bosni i Hercegovini? I zahvaljujući dosadašnjoj politici, tučama, pucnjavi i nesaradnji, svi građani odlaze iz ove zemlje, i Bošnjaci i Srbi i Hrvati”, rekao je.

Osvrnuo se i na današnje imenovanje Borjane Krišto (HDZ) za predsjedavajuću Vijeća ministara Bosne i Hercegovine.

“I ona je imenovana na osnovu ekspozea. Vidite da ovo što smo potpisali, to je ono što želimo da uradimo. Naravno, možda je neko potpisao sa figom u džepu, vidjećemo šta će biti”, zaključio je Nikšić, prenosi Klix.

(SB)

Oznake: Nermin Nikšić