Politika 01.12.2021.

NIKŠIĆ: Izaslanici SAD i EU pokušavaju da privole Dodika na indirektni izbor članova Predsjedništva

ČITANJE: 4 minute

Predsjednik SDP-a Nermin Nikšić nakon današnjeg sastanka u Delegaciji EU o temi izmjena Izbornog zakona kazao je da su trenutni pokušaji da se privoli Milorad Dodik i RS da se ide u indirektni izbor člana Predsjedništva BIH te da je pitanje zašto u pregovorima učestvuju samo partije iz FBiH.

“Čuli smo rezultate prethodnih razgovora i dogovora. Ne mogu reći da se ne govori, nego je pokušaj da privole Dodika i RS da se ide u indirektan izbor članova Predsjedništva. Dobro je da danas imamo prošireni format prisustva političkih partija, ali ja sam pitao da li govorimo o FBiH ili državi BiH, jer su tu samo partije iz FBiH. I to stvara problem”, kazao je.

Nikšić je kazao da se danas čulo o čemu se slažu i ne slažu SDA i HDZ, prenosi Klix.

“Drago mi je da su oni rekli da su danas malo veći optimisti nego su bili jučer. Nažalost, ja ne mogu dijeliti taj njihov optimizam, jer smo ponovo postavili nekoliko otvorenih pitanja u kojem pravcu idemo. Nadam se da ćemo se kolega Konaković i ja vratiti danas ako se sastanak produži da učestvujemo u kreiranju zaključaka, ali čini mi se da priču vraćamo na početak”, dodao je.

Lider SDP-a kaže da je podsjetio evropske i američke diplomate da opozicione političke partije imaju najveći broj birača u FBiH, a isti stav ima i opozicija u RS u vezi s povratkom izbornog integriteta.

“Ako žele opoziciju u ovim razgovorima, uslov je donošenje zakona o fer i poštenim izborima, a to je elektronsko glasanje, videonadzor na biračkim mjestima i identifikacija birača. Onda smo spremni pričati o ostalim stvarima”, istakao je.

Nikšić kaže da su SDA i HDZ spremne ispuniti ove uslove, ali to je ključni uslov ispod kojeg opozicija ne želi odstupiti.

“Prije bilo čega, insistiramo da se skine blokada s rada parlamentata. Drago nam je da su u Domu naroda Parlamenta BiH učestvovali delegati iz RS i to smatramo pozitivnim znakom, bez obzira na to kakve su odluke pokušali donijeti”, izjavio je.

Na pitanje o čemu se SDA i HDZ slažu, Nikšić je odgovorio:

“Složili su se da je svejedno i da svi podržavamo da li će biti indirektni ili direktni izbor, ali da ne može biti asimetrično rješenje. Podržat će priču o usvajanju izmjena Izbornog zakona, koji će osigurati integritet izbornog procesa, a to smo mi tražili. Oni su se složili da pričaju dalje o FBiH, a mi tražimo da vidimo o čemu će pričati dalje, jer je bila priča da postoje stavovi Venecijanske komisije, a mi o tome ne znamo ništa. A onda su rekli da ne postoje stavovi Venecijanske komisije. Dobro je da se razgovara i da se traži rješenje”, zaključio je.

Palmer i Ajnhorst sa federalnom opozicijom

Otkako su u Bosnu i Hercegovinu ponovo stigli američki izaslanik za izbornu reformu Matthew Palmer i predstavnica Evropske unije Angelina Eichhorst neprestano traju razgovori s političkim opcijama u Bosni i Hercegovini.

S ciljem usaglašavanja izbornih reformi i osiguravanja podrške konačnom dogovoru u Parlamentu FBiH, u zgradu Delegacije EU su danas pristigli predstavnici iz nekoliko političkih stranaka u Federaciji BiH, prenosi Klix.

Danas su došli lider Naroda i pravde Elmedin Konaković, zastupnik Naše stranke u državnom Parlamentu BiH Predrag Kojović, lideri SDP-a i SBB-a Nermin Nikšić i Fahrudin Radončić te delegacija DF-a, potpredsjednik Federacije BiH Milan Dunović i zastupnica u federalnom parlamentu Alma Kratina.

Ovo je samo jedan u nizu sastanaka koji su održani u rezidenciji američkog ambasadora i u zgradi EU u BiH, s obzirom na to da su u proteklim danima Palmer i Eichhorst, zajedno s ambasadorima Ericom Nelsonom i Johannom Sattlerom više puta primili lidera SDA Bakira Izetbegovića, HDZ-a Dragana Čovića, opozicione lidere, kao i lidere stranaka iz Republike Srpske.

Čini se da su međunarodni zvaničnici do sada uspjeli dogovoriti mjere izbornih reformi koje se odnose na transparentnost procesa.

(SB)

Oznake: Nermin Nikšić