Politika 26.10.2022.

Nikšić: Izetbegović je ponudio programsku koaliciju SDP-a i SDA

ČITANJE: 2 minute

Predsjednik SDP-a Nermin Nikšić potvrdio je da mu je predsjednik SDA Bakir Izetbegović ponudio formiranje programske koalicije ove dvije stranke. Nikšić je razgovarao i sa predsjednicima DF-a i HDZ-a Željkom Komšićem i Draganom Čovićem.

Istakao je ono što mu je poručio Komšić tokom razgovora koji su imali nakon opštih izbora.

“On je smatrao da je rano da se o tome donose odluke. Čekamo konačne rezultate kada su u pitanju viši nivoi vlasti. Nisam čovjek koji prepričava šta se dogovaralo, ali mogu potvrditi da je rekao da u Sarajevu neće ni sa SDA ni sa NiP-om. Vjerovatno da će tu (u Kantonu Sarajevo) biti opozicija, ali da će ostalim kantonalnim organizacijama prepustiti da donose odluke. Nakon što rezultati budu konačni, preostaje nam da ponovo razgovaramo”, izjavio je Nikšić za Televiziju Sarajevo (TVSA).

Konstatovao je da je na nivou Federacije Bosne i Hercegovine moguće formirati većinu bez SDA, ali ne i bez HDZ-a.

“Naravno da može bez SDA. Na različite načine može se formirati većina u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH. Ono što je evidentno kada su u pitanju Dom naroda Parlamenta FBiH i nominovanje rukovodstva FBiH nakon odluke visokog predstavnika Kristijana Šmita jeste da se većina neće moći napraviti bez HDZ-a”, napomenuo je.

Ocijenio je da je prije Šmitove odluke o delegiranju u Domu naroda Parlamenta FBiH bilo moguće da stranke budu zamjenjive prilikom formiranja vlasti. Govoreći o razgovoru s predsjednikom SDA, istakao je ono što mu je ponuđeno tom prilikom.

“Gospodin Izetbegović i ja smo razgovarali. Na stolu smo imali konkretne ponude. O tome sam informisao organe SDP-a, Predsjedništvo SDP-a. Razgovaramo sa svima. Postoji ponuda da se napravi programska koalicija, postoje konkretne ponude, ali ne bih o tome”, kazao je Nikšić.

Tvrdi da on i Izetbegović nisu razgovarali o kadrovskim rješenjima te je naglasio da je razgovarao i sa predsjednikom HDZ-a Draganom Čovićem.

“Nismo došli dotle. Razgovarao sam i sa gospodinom Čovićem, svakodnevno razgovaram s Elmedinom Konakovićem (predsjednik NiP-a), Edinom Fortom (predsjednik NS-a), Semirom Efendićem (predsjednik SBiH-a), Fuadom Kasumovićem (predsjednik stranke Bosanskohercegovačka inicijativa Kasumović Fuad), Nerminom Ogreševićem (predsjednik NES-a). Kako ćemo doći do dogovora ako ne razgovaramo”, konstatovao je Nikšić.

Predsjednik SDP-a je tokom kampanje za opšte izbore na stranačkom skupu u Vogošći izjavio da SDP “neće spasavati SDA i vojnika Bakira”. To je poručio nakon indirektnog Izetbegovićevog poziva da koaliraju i nakon izjave bivšeg predsjednika SDP-a Zlatka Lagumdžije za televiziju N1 da je to partnerstvo već dogovoreno. Ali, Nikšić je ranije ovaj mjesec takođe za N1 naglasio za potencijalnu koaliciju SDP-a i SDA da “nemojte nikad reći nikad”.