Politika 10.12.2022.

Nikšić nakon sastanka sa SNSD-om: Građanima BiH smo vratili nadu, napredak će vrlo brzo osjetiti

ČITANJE: 2 minute

Ljudi kažu, mi smo se bili spakovali da odemo. Ukoliko će se ovo odvijati u ovom pravcu i ukoliko ćete odigrati utakmicu da zaista počnete sarađivati, tražiti rješenja za sve probleme koje imamo, mi se počinjemo raspakaviati – kazao je lider SDP-a Nermin Nikšić nakon sastanka Osmorke sa sNSD-om.

Predsjednik SDP-a na početku svog obraćanja zahvalio se domaćinima na izuzetnom gostoprimstvu.

– Nije nikakva tajna da postoje stvari oko kojih se ne možemo složiti. Ali postoji i puno stvari oko kojih se slažemo i koje možemo uraditi i koje možemo vrlo brzo uraditi kako bi građani u BiH osjetili boljitak i napredak. Mi smo se danas dogovorili da je ovo struktura koja će formirati buduće Savjet ministara na nivou BiH. Formirane su i neke radne grupe, dobili smo od SNSD-a delegaciju i ljudie koji će ih predstavljati. HDZ i Osmorke će imati svoje ljude koji će u najkraćem periodu definirati principe za konstituiranje Savjet ministara. Ti principi će biti opšteg karaktera, a samu operacionalizaciju doživjet će od Vijeća ministara – kazao je Nikšić, prenosi Avaz.

Nikšić je istakao je da važno da pokažu građanima Bosne i Hercegovine da dolaze neke nove strukture vlast koje su spremne da pričaju i o onome u čemu se slažu i o onome u čemu se ne slažu, koje su spremne da traže rješenja, a ne da stalno ulaze u sukobe i podjele.

Nikšić je naveo i kako je sa SNSD-om imao izuzetnu saradnju u periodu 2010 – 2014. kada je SDP bio na vlasti.

– Tad smo sarađivali, tad smo vratili neku nadu i siguran sam da možemo nastaviti što je tada prekinuto odlaskom SDP-a u opoziciji. Učinit ćemo sve da napredak bude takav da osmorka zajedno sa SNSD-om, HDZ-om i partnerima formiraSavjet ministara s kojima će Vlada FBiH i Vlada Republike Srpske sarađivati u punom kapacitetu i da pokažemo građanima da ima nade i da postanemo zemlja u koju će se vraćati naših ljudi, a ne zemlja iz koje će mladi odlaziti. Puno je bolje kada radimo, dogovaramo se i rješavamo ove stvari, nego dajemo populističke izjave koje ne donose bilo kakvo rješenje. Bolje je tiho nalaziti rješenja, nego populizmom rastjerivati ljude – kazao je Nikšić.

(Z.M)