Politika 03.10.2015.

Nikšić: Naš cilj je jedinstven nastup ljevice na lokalnim izborima 2016

ČITANJE: 3 minute
Nermin Niksic
Prvi cilj koji moramo ostvariti jeste jedinstveni nastup svih stranaka i partija lijevog političkog spektra na lokalnim izborima 2016. godine, rekao je danas u Sarajevu Nermin Nikšić nakon uručivanja Odluke o imenovanju za predsjednika Socijaldemokratske partije BiH (SDP) na Kongresu ove stranke.

Čestitao je svim članicama i članovima SDP-a koji su omogućili da ova stranka prođe teški period te dodao da je 30.472 člana ove stranke dokaz da SDP ide dalje, mnogo jači nego prije godinu dana.

– Danas završavamo godinu dana dug posao unutarstranačke stabilizacije i otpočinjemo jedan novi put SDP-a. Taj put obilježit će, prije svega, nastavak reformi unutar Partije, te jačanje SDP-a kao predvodnika ljevice u Bosni i Hercegovini – rekao je Nikšić.

Istakao je da su prije devet mjeseci, praktično krenuli od nule te da su se nakon gubitka izbora i u atmosferi međusobnog nepovjerenja, odlučili sebe podvrgnuti velikom iskušenju.

– Svi mi, garancija smo da će Bosna i Hercegovina biti zemlja jednakih i uspješnih građana i zemlja u kojoj će biti mjesta za sve. Zemlja je ustrojena na temeljima ZAVNOBIH-a i antifašizma, i svih njenih naroda i građana – naglasio je.

U nastavku obraćanja  rekao je da jevelika podrška članstva na izborima nešto što ga obavezuje da radi još više, snažnije i hrabrije na jačanju SDP-a i samim tim jačanju domovine te dodao da je izbor predsjednika po principu “jedan član-jedan glas”, istorijski događaj za SDP.

– Inovirani Statut i Program, o kojima ćemo danas raspravljati, bili su predmetom velikog broja javnih rasprava u organizacijama SDP-a. Upravo je to put kojim želimo ići i prirodan slijed onoga što smo započeli. Mišljenje svakog člana se mora čuti. To će osigurati da se na kraju odluke organa partije, donesene u demokratskom ambijentu i proceduri, poštuju i provode – rekao je Nikšić.

Istakao je da današnji Kongres treba biti kongres jedinstva članstva i partije.

– Bolji smo, jer vjerujemo u ideal društva jednakosti, jednake šanse, pravde i prilike za sve. Bez obzira kako se ko zove, odakle dolazi, u šta vjeruje ili ne vjeruje. To je put kojim idemo i sa kojeg nećemo skrenut – naglasio je.

To znači da je država Bosna i Hercegovina država svih njenih građana, bez obzira na naciju, porijeklo, religiju i društveni status.

– Razlika između njih, koji dijele, uništavaju i unazađuju ovu državu i njene građane, i nas, koji je ujedinjujemo, gradimo i vodimo u ljepšu budućnost je početak odgovora na pitanje šta je to danas ljevica u Bosni i Hercegovini – smatra Nikšić.

Kaže da je BiH u velikoj krizi te da vlast na svim nivoima ni izbliza ne zadovoljava interese građana, niti je ti građani uopšte i zanimaju.

–  SDP neće da šuti. SDP će uvijek raditi na tome da naša država dobije svoj vrhovni sud kako bi svi njeni građani uživali pravnu jednakost i pravnu sigurnost, ma gdje se u Bosni i Hercegovini nalazili – poručio je.

Nadalje, kaže da SDP nije usvojio Zakon o radu, kojim se derogiraju prava radnika, ponižava Sindikat i čime se građani BiH svode na jeftinu radnu snagu za potrebe vlasnika krupnog i često sumnjivog kapitala.

– Kao predsjednik SDP-a, pokrenut ću kreiranje jedinstvene političke platforme za ujedinjavanje ljevice. Mi u SDP-u smo imali snage prepoznati ovo kao uslov svih uslova za napredak Bosne i Hercegovine, pa smo još na prošlom Kongresu donijeli odluku o tome – rekao  je predsjednik SDP-a Nermin Nikšić.

(Agencije)

Oznake: Nermin Nikšić