Politika 18.12.2022.

NIKŠIĆ: Ne vidim nikakvog razloga da mi u BiH budemo jedni drugim neprijatelji

ČITANJE: 2 minute

Predsjednik SDP-a Nermin Nikšić govorio je o formiranju vlasti na nivou BiH, te je poručio kako je cilj imati Vijeće ministara do 31. decembra.

U razgovoru za BH Radio, Nikšić je rekao kako je uvjeren da će novo Vijeće ministara raditi mnogo bolji posao nego što je to slučaj s aktuelnim.

“Naš je plan da do Nove godine formiramo Vijeće ministara. Da li ćemo uspjeti u tome malo zavisi i od nekih stvari koje izlaze iz domena dogovora političkih partija. To je pitanje provjere kandidata za predsjedavajućeg Vijeća ministara, za ministre koji moraju proći neke sigurnosne provjere kako bi uopšte mogli biti kandidati. Sad, zavisi koliko će te provjere trajati. Naša je želja da to napravimo do Nove godine i da krenemo u realizaciju ovih obaveza koje Bosna i Hercegovina ima. Prije smo imali obaveze da bi dobili kandidatski status, sad imamo obaveze da taj kandidatski status pretvorimo u perspektivi u članstvo Bosne i Hercegovine u Evropskoj uniji”, rekao je Nikšić.

Također, rekao je kako je ponosan što Osmorka, HDZ i SNSD imaju sporazum na kojem je bazirano djelovanje na državnom nivou.

Činjenica da imamo sporazum je nešto čime se ja ponosim i stvarno smatram da je veliki uspjeh u ovom trenutku kad je u pitanju Bosna i Hercegovina jer smo svjedoci da su sve prethodne vlasti formirane na osnovu čiste matematike, podjele resora. Naravno da smo sada izloženi i nizu kritika”, naglasio je.

Naglasio je i kako nije bilo nikakvih ucjena tokom pregovora s HDZ-om i SNSD-om.

“Zamislite ko nas optužuje za to! Oni koji nisu imali nikakav sporazum i koji sad, kad se pokazalo da se može potpisati sporazum i da postoji nekakav sporazum, kažu da su oni imali dogovore, koji su bili puno bolji od tog sporazuma, ali ti dogovori nisu nikad ugledali svjetlo dana niti su se realizirali. Upravo zbog zadržavanja digniteta potpisnika sporazuma – da sad ne pravim od nas u ‘Osmorki’ nekakve heroje, kako mi to ne damo i nismo dali, moram reći da zaista niko od naših partnera s kojima smo potpisali sporazum nije potezao bilo kakve ucjene, nije tražio nikakve koncesije, nisu ništa uslovljavali bilo čime. Naravno da smo o svakom pitanju razgovarali i ja ne vidim nikakvog razloga da mi u Bosni i Hercegovini budemo jedni drugima neprijatelji, da zato što neki projekat dolazi iz Republike Srpske i što ga predlaže Republika Srpska mi budemo a priori protiv, umjesto da probamo izvući što je moguće veće benefite za sve građane u Bosni i Hercegovini”, ističe Nikšić.

Između ostalog, predsjednik SDP-a je rekao kako entiteti FBiH i RS mogu biti suinvestitori u određenim energetskim projektima kao što je i Buk Bijela, prenosi Klix.

(SB)

Oznake: Nermin Nikšić