Politika 03.01.2023.

Nikšić: Nema trzavica unutar “osmorke” u vezi sa imenovanjima u Savjet ministara

ČITANJE: 3 minute

“Pogrešno tumačenje moje izjave o državnoj imovini je još jedan pokušaj režimskih medija i od vlasti kupljenih portala da spinuju i na lažima zasnivaju svoju kampanju opstanka na vlasti jer su svi mogli da čuju šta sam vrlo precizno rekao u svom novogodišnjem obraćanju, pa vas pozivam da to preslušate”, rekao je u intervjuu za Inforadar predsjednik SDP-a BiH Nermin Nikšić.

Nikšić naglašava da je reakcija poslanika SDP u NS RS bila ključna da se uopšte primjeti da je predviđeno usvajanje ovog zakona.

“Glas protiv novog starog neustavnog zakona koji se plasira u NS RS prvi su podigli zastupnici SDP-a u ovom entitetu. Na tom primjeru se najbolje vidi koliko je važno da smo se vratili u Narodnu skupštinu gdje možemo iznijeti svoj stav. Da nije bilo reakcije naših zastupnika, pitanje je bi li iko i primijetio da je predviđeno usvajanje ovog zakona. Po običaju, tek zatim su se uključili neki dežurni patrioti da garantuju svoj angažman na braniku domovine, oni koji bi vjerovatno prespavali ovaj problem da nije bilo SDP-a”, ističe Nikšić.

Ipak, dodaje da državna imovina bez državljana, ljudi, i nije neka velika vrijednost.

“Moramo vratiti vrijednost javnoj imovini i javnim resursima njihovim stavljanjem u funkciju. Kakve fajde čijom zovemo njivu, ako nema nikoga da je uzore? Kakve koristi od priče o građanskim interesima, ako građana ima sve manje? Kakva je korist od busanja u prsa borbom za državu, dok se voda i energetski resursi daju tajkunima kao miraz za podršku na izborima?”, upitao je Nikšić.

Za sporazum osmorke sa SNSD-om i HDZ-om na državnom nivou, koji dio medija i javnosti ocjenjuje kao izdaju interesa Bosne i Hercegovine, Nikšić odgovara da će, “kada se razmakne magla dezinformacija i zlonamjernih tumačenja onih koji se smatraju poraženim u postupku formiranja vlasti na osnovu transparentnog dokumenta”, građanima BiH biti jasno da je riječ periodu dogovaranja, komunikacije i saradnje na ključnim projektima od interesa za građane BiH.

“Bosna i Hercegovina mora krenuti naprijed. Blokade trebaju i moraju postati stvar prošlosti. Bosanci i Hercegovci zavređuju zemlju po mjeri njenih ljudi, članicu EU, NATO-a, dinamičnu, progresivnu demokratiju, a ne zemlju svađa, podmetanja i sebičnih interesa pojedinaca. Sigurno je da ćemo se prvo početi baviti stvarima koje će građanima u dogledno vrijeme omogućiti da lakše žive. Zašto je važno napomenuti u dogledno vrijeme, jednostavno zato što još nismo ni preuzeli vlast, a SDA nas proziva za stanje u zemlji kao da su do sada bili 30 godina opozicija, a ne vlast. Tek treba da se naviknu biti opozicija”, dodaje Nikšić.

Komentarišući optužbe SDA da su pružanjem podrške Borjani Krišto na mjestu predsjedavajuće Savjeta ministara išli na uštrb NATO integracija, Nikšić poručuje:

“Oni nas prozivaju taman kao da su nas oni doveli do članstva u NATO a mi sada odustali od toga. Kao i obično, SDA i istina ne stanuju na istoj strani. Istina je da u sporazumu HDZ-a i SDP-a na federalnom nivou stoji da ćemo predano raditi na članstvu BiH u NATO-savezu. To je jedna od prvih usaglašenih mjera sa HDZ-om”, ističe Nikšić.

Nikšić naglašava da ne postoje nikakve trzavice unutar osmorke  u vezi sa imenovanjem ministara u Savjet ministara.

Dodaje da će, u dogovoru s partnerima najvjerovatnije biti mandatar za formiranje Vlade Federacije BiH.

(N.S)

Oznake: Nermin Nikšić