Politika 27.07.2021.

NIKŠIĆ PISAO INCKU: Uskratiti primanja učesnicima blokade institucija BiH

ČITANJE: 1 minuta

Predsjednik SDP-a BiH Nermin Nikšić je pisao visokom predstavniku Valentinu Inzku da uskrati primanja svim dužnosnicima koji učestvuju u blokadi državnih institucija te da ovlasti zamjenike i pomoćnike da obavljaju njihov posao.

U pismu Inzku, Nikšić poziva Visokog predstavnika da donese odluku kojom će izabranim, imenovanim i uposlenim dužnosnicima u institucijama Bosne i Hercegovine na svim nivoima, koji odluče svjesno i namjerno bojkotovati radne obaveze, biti uskraćeno isplaćivanje plata i doprinosa jer takvim postupanjem onemogućavaju i sprečavaju funkcionisanje institucija sistema, prenosi Klix.

Također, zatražio je da se popratnom odlukom ovlaštenja imenovanih rukovodilaca javnih organa i institucija koji budu izbjegavali svoje radne obaveze budu prenesene na njihove zamjenike, pomoćnike ili druge neposredne podređene koji će raditi te poslove.

“Predsjednik Nikšić je istakao da ovakvu odluku smatra korisnom jer vjeruje da će doprinijeti brzoj deblokadi rada institucija, s obzirom na iskustva koja pokazuju da su spomenutim grupacijama lični interesi i beneficije ipak prioritetni. Donošenje ovakve odluke predsjednik Nikšić smatra nužnim korakom i kako bi se osiguralo da nasljednik Inzka Christian Schmidt, prvog radnog dana ne zatekne stanje potpune blokada institucija i nepotrebno produbljene političke krize”, rečeno je u saopćenju SDP-a.

Samo jedan mjesec nerada političara iz Republike Srpske će građane BiH koštati skoro 100.000 KM, navodi Klix. Državne institucije će bojkotovati član Predsjedništva Milorad Dodik, predsjedavajući Vijeća ministara i tri ministra te 13 zastupnika i pet delegata u Parlamentu BiH, zaključuju oni.

(SB)

Oznake: Nermin Nikšić