Politika 28.11.2022.

NIKŠIĆ: Tri poslanika PzD neće glasati za opoziciju u RS, a za dva iz SDP-a kasnije ćemo odlučiti

ČITANJE: 3 minute

Nakon razgovora u SDP-u između predstavnika Pokreta za državu i opozicije u Republici Srpskoj, o izboru delegata u Dom naroda Bosne i Hercegovine govorio je Nermin Nikšić kazavši da će konačna odluka SDP-a biti objavljena, ali da još uvijek nije donesena.

Međutim, Nikšić je svojim riječima najavio kakva će odluka biti, a to je da SDP-ova dva poslanika neće glasati za opoziciju ukoliko se Osmorka ne uspije dogovoriti sa HDZ-om oko toga da se SNSD izbaci iz Vijeća ministara BiH.

“Imat ćemo još razgovora ovih dana i do srijede ćemo donijeti odluku. Kada je u pitanju Pokret za državu, smatram da nemamo baš pravo izdati te ljude koji su poginuli u ovoj kampanji, stvorili i dobili takav izborni rezultat i sad da ih mi pomnožimo s nulom i kažemo ‘vi morate bez obzira na posljedice'… Pokušat ću ovih dana da razgovaram malo i sa našim partnerima iz Osmorke i HDZ-om da vidim da li postoji mogućnost da se pravi Vijeće ministara bez SNSD-a. Ako ne postoji ta varijanta, onda postaje kontraproduktivno da spaljujemo ove ljude i njihove stavove i ono što žele. Pogotovo jer na stolu imaju ponudu učešća u izvršnoj vlasti”, rekao je Nikšić.

Osim toga, on kaže “Dileme pred nama nisu ništa manje, ali ćemo donijeti našu odluku, saopštiti je na vrijeme i nositi teret te odluke”, a teret će nositi samo ukoliko ne odluče pomoći opoziciji da dođe do drugog delegata u Domu naroda BiH, odnosno ukoliko im ne pomognu da se onemogući SNSD u dobijanju četvrtog delegata.

Nikšić je pojasnio i kakvi su stavovi ostalih poslanika Pokreta za državu, a koji su članovi SDA, DF-a i BH. Zelenih.

“Ne želim da dajem bilo kakva lažna obećanja kada je u pitanju pet zastupnika PzD-a, znate da je zastupnik SDA istupio. Imao sam razgovor sa preostalom dvojicom, predstavnicima DF-a i Zelenih koji su isključivi i garantuju da ne postoji mogućnost da promjene svoje odluke i daju glas za opozicione partije u RS. Ono o čemu pričamo i što jeste eventualno na stolu i što može biti odluka SDP-a je glasanje iz našeg reda. Ta dva zastupnika su vrlo jasna u svojim stavovima da će poštovati odluke organa SDP-a kakve god one budu”, rekao je Nikšić.

SDA je ranije kazala da se ne smije dopustiti da Dodik ima četvrtog delegata, ali nisu precizirali da li će njihov kandidat glasati za opozicionog ili za Vojina Mijatovića, kandidata PzD-a, što je velika razlika.

“Oni su prošli put glasali za to da SNSD ima četiri mandata. Ovdje kod nas je malo lakša tu situacija. Samo glasanje za našu listu omogućava Dodiku četiri delegata. Ne mora se glasati za njega, al’ ako se glasa za nas i tu mu se pomaže”, istakao je Nikšić.

Navodi i da je opozicija iz RS tokom sastanka ostala pri svom stavu da ni po koju cijenu neće podržati SDP-ovog kandidata Vojina Mijatovića, u čemu je vjerovatno bio najglasniji Nebojša Vukanović, koji je izričit u tome da su Vojin Mijatović i Milorad Dodik politički ista stvar, prenosi Klix.

(SB)

Oznake: Nermin Nikšić