Politika 15.06.2021.

NIKŠIĆ: Vlada FBiH platila vakcine Srbiji, BORENOVIĆ: Klasična dezinformacija

ČITANJE: 4 minute

Zastupnik SDP-a u Parlamentu BiH Nermin Nikšić iznio je veoma zanimljivu teoriju tokom današnje sjednice Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH, prenosi Klix.

Nikšić je, naime, tražio od predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH Zorana Tegeltije i ministrice vanjskih poslova BiH Bisere Turković da provjere informaciju koju je, prema njegovim riječima, dobio iz “provjerenih diplomatskih krugova”, a tiče se vakcinacije građana FBiH u Srbiji.

“Prema informacijama koje sam dobio iz relevantnih diplomatskih krugova, Vlada FBiH je platila Srbiji za isporuku ruskih vakcina. Naravno da su iz Rusije upozorene vlasti u Srbiji da samo Ruska Federacija može ugovarati prodaju i isporuku vakcina trećim državama. To je bio razlog zašto vakcine nisu dostavljene, a naravno da se novac nije mogao vratiti u budžet, pa je pronađeno solomonsko rješenje da se našim građanima omogući besplatno vakcinisanje u Srbiji. Molim da ispitate ove navode i izvijestite i mene i ovaj parlament o tome. Mada me ništa više ne može iznenaditi kada je riječ o našim vlastima, smatram da javnost zaslužuje istinu. Ako se ispostavi da je ovo tačno, poteže se pitanje krivične odgovornosti nadležnih”, kazao je Nikšić tokom sjednice.

Nikšić je ovom prilikom zahvalio Srbiji, kao i drugim zemljama koje su donirale vakcine Bosni i Hercegovini.

“Trebamo iskoristiti priliku da se zahvalimo onima koji su radili posao naših vlasti pa su nam dali sadaku dodjeljujući nam, neko manji, neko veći, kontingent vakcina”, dodao je Nikšić.

Borenović: Ljudski gest i dobra volja

“To je klasična dezinformacija. Bio sam na sastanku opozicije i vlasti iz Republike Srpske sa predsjednikom Vučićem i lično zamolio da se omogući da se građani BiH ponovo vakcinišu u Srbiji. Predsjednik Vučić je ekspresno reagovao i uz dogovor sa premijerom Brnabić već sutradan je omogućena besplatna vakcinacija građana, bez obzira dolaze li iz Republike Srpske ili FBiH”, rekao je predsjednik PDP-a Branislav Borenović reagujući na izjavu lidera SDP-a Nermina Nikšića da je FBiH platila vakcine Srbiji, saopšteno je iz ove partije.

Borenović kaže da je gest predsjednika Vučića vrijedan hvale, a ne da se ulazi u neke spekulativne priče:

“Poznajem ljude koji su već sutradan iskoristili priliku da se vakcinišu u Srbiji. To je ljudski gest, ali i gest koji pokazuje dobru volju Srbije da pomaže svima u regionu, jer je isto omogućeno i Sjevernoj Makedoniji. Srbija i predsjednik Vučić žele da grade mostove prijateljstva i siguran sam da ga ovakve izjave neće pokolebati u toj državničkoj namjeri”, ističe Borenović.

Lončar: Bezumna laž

Ministar zdravlja Srbije Zlatibor Lončar istakao je danas da tvrdnja poslanika SDP-a u Parlamentu BiH Nermina Nikšića, da je vlada Federacije BiH platila Srbiji za isporuku ruskih vakcina, “ide njemu na čast” i zaslužuje samo prezir i osudu.

„Ta bezumna laž i neskrivena mržnja prema Srbiji, njenim građanima i rukovodstvu Srbije, koju je neki Nermin Nikšić izneo danas, ide njemu na čast i svima sličnim koji na ovako besraman način koriste priliku da se medijski promovišu“, poručio je Lončar u pisanoj izjavi dostavljenoj medijima.

Istakao je da „svako ko želi da jedan par ekselans humanitarni gest predstavi na lažan način, zaslužuje samo prezir i osudu“.

„Siguran sam da taj Nermin i njemu slični polaze od sebe i sopstvene pretpostavke da u svakom gestu treba pronaći svoj interes“, smatra Lončar.

Siguran je da građani BiH znaju istinu i prepoznaju ko im je prijatelj, a ko se ponaša kao ratni profiter.

Nikšić je na današnjoj sednici Predstavničkog doma PSBiH rekao da, prema informacijama koje je dobio iz relevantnih diplomatskih krugova, FBiH je platila Srbiji za isporuku ruskih vakcina.

Vlada Federacije BiH demantovala je tvrdnje poslanika SDP-a u Parlamentu BiH Nermina Nikšića u kojem tvrdio da je federalna vlada platila Srbiji za isporuku ruskih vakcina, a kada to Srbija nije mogla da realizuje pristali su da kao kompenzaciju vakcinišu građane BiH.

Navode Nikšića na samoj sednici je negirao i predsedavajući Saveta ministara BiH Zoran Tegeltija.

(SB)