Politika 11.06.2024.

Ninković i Topić traže rebalans budžeta zbog privatnih vrtića

ČITANJE: 2 minute

Predsjednik Skupštine grada Banjaluka Ljubo Ninković i šef kluba odbornika SNSD-a u Skuštini grada Dragoslav Topić upitali su danas banjalučkog gradonačelnika Draška Stanivukovića šta se dešava sa prijedlogom rebalansa budžeta za 2024. kojim bi se kako kažu riješila mnoga pitanja u gradu.

Oni su na današnjoj konferenciji iznijeli niz problema sa kojima se grade susreće jer nije usvojen rebalans budžeta za tekuću godinu, a subvencije za privatne vrtiće, samo su, kažu, jedan  od problema sa kojima se susreće grad.

Ninković  kaže da se pitanje subvencija za privatne vrtiće može riješiti za 5 minuta, ukoliko Skupština dobije prijedlog za rebalans budžeta za tekuću godinu, prenosi “Glas Srpske

–  Gradonačelnik je mene i Topića optužio kako nas ne interesuje ovaj problem povećanja cijena, a ja njemu upućujem pitanje kako planira da riješi nedostatak vrtića, kao i nedostatak mjesta u državnim vrtićima – kazao je Ninković.

Kako je rekao, prethodna administracija vođena SNSD-om je u svom mandatu obazbijedila 1.000 mjesta u javnim vrtićima, dok PDP ovih godina nije niti jedno.

–  Grad je mogao napraviti 300 novih mjesta u državnim vrtićima samo da nisu povećali investiciju za građenje parka kod Delte i vještačkog jezera na šta su potrošili blizu 1,3 miliona maraka. Isto tako, sa pet miliona KM koji su utrošeni za obvnovu kuće Milanović mogli su da otvore nekoliko vrtića – istakao je on.

Ninković je zamolio gradonačelnika da, ako su nesposobni ili ne znaju, prijedlog rebalansa budžeta dostave njima u ruke.

– Znamo svi činjenicu da je nacrt rebalansa za 2023. usvojen sredinom marta, te u skladu s tim postavljamo pitanje šta se čeka sa rebalansom za 2024. godinu, ako uzmemo u obzir činjenicu da gotovo svi građani i cijeli grad čekaju rebalans – istakao je Topić, napomenuvši da su oni najavili da će u rebalansu kroz amandmansko djelovanje povećati sredstva za sport u iznosu od milion maraka.

Topić je izrazio sumnju da se nešto sakriva kada je u pitanju rebalans budžeta i da se namjerno odugovlači.

-Čeka se sa izgradnjom fiskulturne sale u Debeljacima, čeka se rebalans i za rješavanje problema kada je u pitanju proširenje mjesnog groblja u Kuljanima – istakao je Topić.

Grad je, prema riječima Topića, napravio obaveze u prošloj godini sa raznim dobavljačima za koje nemaju finansijsko pokriće.

-Tražimo način kako da dođemo do dokumenata kojima ćemo javnosti prikazati  poslove koje je grad uradio a za koje nije imao ugovore – kazao je on.