Vijesti 19.01.2016.

Niske temperature dostigle vrhunac: BiH najhladnija u Evropi

ČITANJE: 2 minute
zima-suncano
Hladnoće uzimaju sve više maha pa je tako najniža temperatura ove zime izmjerena danas na Kupresu i to velikih -20. Pored ove, informacija koja sigurno izaziva još više zabrinutosti je da je Bosna i Hercegovina danas bila najhladnija u Evropi.

Aktiviran je meteoalarm i izdato narandžasto upozorenje, zaleđeno je više jezera i rijeke, a saobraćaj je blokiran na više dionica.

Najniža temperatura na Starom kontinentu izmjerena je u BiH.  Na Kupresu je izmjereno -20, na Bjelašnici -16, a u Banjaluci i Sarajevu po -11. Kupres je tako za jedan stepen bio hladniji od najhladnijeg evropskog glavnog grada – Bukurešta.

Niske temperature uzele su danak ionako starim i lošim javnim prevoznim sredstvima pa je tako danas u podnevnim satima  došlo do kvara trolejbusa na Skenderiji u Sarajevu. Iz nadležnog preduzeća GRAS su kazali da je u pitanju kvar, ali novinari na licu mjesta su se uvjerili kako se trolejbus zaledio, to jest određeni mehanizmi za pokretanje.

Medicinski radnici savjetovali su građane da pripreme toplu odjeću i obuću, da unose dosta tečnosti te da ne izlaze iz kuće bez prijeke potrebe. Starije osobe i hronične bolesnike upozorili su da se pridržavaju terapija.

Prema prognozama, očekuju nas još dva dana izrazito hladnog vremena s još nižim temperaturama, nakon čega slijedi zatopljenje.

Zbog snježnih smetova došlo je i do prekida saobraćaja na regionalnom putu Klanci – Ulog u dužini od 25 kilometara, saopšteno je iz Auto-moto saveza Republike Srpske. Zbog sanacije klizišta i popravki kolovoza na regionalnom putu Vijaka dva – Razboj vozila su saobraćala jednom trakom.

Ekipe putnih službi posipaju putne pravce, ali zbog veoma niske temperature usporeno je djelovanje posipnog materijala, pa se vozačima savjetuje oprezna vožnja prilagođenu stanju i uslovima na putu, kao i obavezno posjedovanje zimske opreme. Poledica je moguća na svim mokrim ili vlažnim dionicama, posebno na širem području sarajevsko-romanijske regije, kao i na drugim dionicama u višim predjelima i preko prevoja.

(NN)