Magazin 12.04.2016.

Nišlija osmislio teretanu gdje vježbanjem proizvodite struju

ČITANJE: 1 minuta

TERETANA

Ukoliko student mašinstva Marko D. Živanović uspije da realizuje svoju ideju “Teretana kod Tesle”, sljedeće godine bi Nišlije mogle da, dok razvijaju mišiće, istovremeno proizvode struju vježbajući na spravama povezanim na generatore.

Živanović, koji kaže da se “od malena interesuje za kinetičku energiju”, sa ovom idejom učestvuje na konkursu “Erste banke”, a na jesen će, nakon obuka sa mentorima, znati da li će dobiti pola miliona dinara da okupi ekipu mladih stručnjaka i s njima ostvari plan da napravi teretanu koja proizvodi struju.

“Kad uđete u takvu teretanu, nema razlike, izgleda isto kao i svaka. Međutim, ispod nje se nalaze generatori povezani sa spravama i oni generišu struju koja ide u akumulatore. Prvo bi to služilo samo za teretanu, da se smanje cijena struje i članarina, a vremenom želimo da stvorimo tehnologiju gdje će moći da se proizvodi i više struje koju bismo ponuditi distribuciji”, kaže Živanović za Južne vesti.

Prvo će, kaže, napraviti svoju teretanu koja će funkcionisati na ovaj način, a onda će praviti i nuditi male generatore drugim teretanama po gradu.

Više o ovom projektu možete pročitati na stranicama Južnih vesti.

(N1)