Politika 05.08.2021.

“NISMO MALOLJETNI DA DRUGI ODLUČUJU ZA NAS” Iz DNS-a i PDP-a odbacili Dodikovu ideju o sastanku sa Šmitom

ČITANJE: 2 minute

Demokratski narodni savez (DNS) i Partija demokratskog progresa (PDP) u startu su odbili ideju Milorada Dodika da se politički predstavnici iz Republike Srpske sastanu s novim visokim predstavnikom Kristijanom Šmitom.

“Demokratski narodni savez nije maloljetan da drugi odlučuje u naše ime i da nas za ruku vode na sastanke bez našeg znanja i pristanka”, izjavio je predsjednik DNS-a Nenad Nešić komentarišući izjavu Milorada Dodika da će na Jahorini upriličiti sastanak sa Šmitom, kome će prisustvovati predsjednici svih stranaka.

Nešić je rekao da odluke u DNS-u donosi on u dogovoru sa Predsjedništvom stranke.

“Nikoga iz druge stranke nisam delegirao da to čini umjesto mene. Još manje sam spreman da iz medija saznajem na kom sastanku ću navodno učestvovati. To što smo jedinstveno odbacili nametanje zakona Valentina Incka, kao model funkcionisanja BiH ne znači da smo spremni da nam neko iz Republike Srpske nameće svoju volju”, kazao je.

Dodao je kako je DNS uvijek odlučan da brani interese Republike Srpske, ali da nemaju namjeru biti pojas za spasavanje pogrešnoj politici.

Sličan stav dijele i u partnerskom PDP-u.

“Niti je on, niti bilo ko drugi o tome razgovarao sa predsjednikom PDP-a Branislavom Borenovićem ili bilo kojim predstavnikom rukovodstva PDP-a. U tom smislu, odbacujemo takve najave”, rekla je Anja Petrović portparolka PDP-a.

Kaže da su u PDP-u iznenađeni “saznanjem” o prisustvu na sastanku na Jahorini.

“Nećemo ulaziti u razloge i potrebu Dodika za takvom izjavom. Nismo iznenađeni što planira da se sastane sa Šmitom, jer je bilo za očekivati da će on to prvi da učini. Međutim, sve buduće aktivnosti PDP-a i predsjednika Borenovića mogu biti najavljene samo iz PDP-a, a nikako gospodina Dodika, za šta, logično nema legitimitet, niti je to njegov posao”, kaže Petrović.

(N.S)

Oznake: DNS, Kristijan Šmit, SDS