NIŠTA OD BESPLATNIH VRTIĆA Banjaluka neće slijediti primjer iz Novog Sada

Novi Sad od iduće godine potpuno će finansirati boravak djece u obdaništima. Iako se Banjaluka u mnogim stvarima ugleda na ovaj prijateljski grad, istu ideju ipak ne namjeravaju sprovesti.

Roditelji širom regiona pozdravili su najavu iz Novog Sada da će za 16.500 njihovih mališana boravak u vrtićima biti besplatan, i to, kako je rečeno, kao vid pronatalitetne politike.

Banjalučani komentarišu da bi ista odluka i u našem gradu neizmjerno značila roditeljima predškolaca, koji sada plaćaju 165 maraka za boravak jednog djeteta u državnom vrtiću, za dvoje treba izdvojiti 280 KM, dok se cijene privatnih obdaništa kreću od 200 do čak 400 maraka. Kažu da je porazno što je grad u ovoj oblasti najskuplji u regionu, i odavno traže pojeftinjenje usluge.

Grad Banjaluka se Novom Sadu obraćao već za mnoga pitanja dok je trajao proces kandidature za titulu Evropske prestonice kulture 2024. godine, dok trenutno od njih prepisujemo iskustva za uvođenje Skupštine u prosec digitalizacije.

Gradonačelnika Igora Radojičića pitali smo da li će se Banjaluka i po pitanju vrtića ugledati na Novi Sad, ali na žalost roditelja ovakvih povlastica kod nas neće biti.

– Ne znam da su donijeli takvu odluku. Mi sufinansiramo rad Centra za predškolsko vaspitanje i obrazovanje sa velikim iznosom, od desetak miliona maraka godišnje. Eventualna promjena cijene značila bi još veća izdvajanja, odnosno još nekoliko miliona maraka u budžetu. Ko bi donio takvu odluku morao bi odrediti i iz kojih izvora sredstava – rekao je Radojićić za Srpskainfo.

Podsjetio je i da je trenutno za djecu iz višečlanih porodica boravak u državnim vrtićima besplatan.

Ono na šta se Grad posljednjih godina fokusirao je gradnja vrtića po naseljima. Za iduću godinu planirano je novih 600 mjesta za boravak predškolaca.

Naselja Kuljani, Obilićevo, Vrbanja, Aleja centar i Petrićevac trebalo bi da dobiju nove vrtiće, u nastojanju da predškolsko obrazovanje bude dostupno što većem broju djece.

Prvi na listi prioriteta su Kuljani, gdje bi novi vrtić trebao nići u objektu stare škole. Novi vrtić u Obilićevu trebao bi biti smješten u poslovnom prostoru na Bulevaru Stepe Stepanovića 25-27. U slučaju Aleje centar, zbog velikog broja djece u ovom naselju, biće građen objekat većeg kapaciteta, projektovan za prijem 180 mališana.

U 2020. planirana je druga faza izgradnje vrtića “Kolibri” u Lazarevu. Objekat bi trebalo da bude u potpunosti završen, opremljen i stavljen u funkciju za smještaj oko 170 djece. Biće opremljen i prostor na Starčevici, koji je nekada koristila Gradska razvojna agencija, a čija rekonstrukcija je u toku.

Sastanak iduće godine

Gradonačenik Igor Radojičić, sastao se prije dvadesetak dana u Srbiji s gradonačelnicima Beograda i Novog Sada, kada je dogovarana konkretna saradnja tri grada.

– Sljedeći sastanak bi trebalo da bude održan početkom iduće godine u Novom Sadu gdje bi trebalo da dominiraju teme iz kulture, dok bi sredinom godine trebalo da se sastanemo u Banjaluci gdje će dominirati ekonomske odnosno privredne teme – rekao je prvi čovjek Novog Sada Miloš Vučević.

(Srpskainfo)

 

Crna Gora proglašava kraj epidemije u junu?

Kraj epidemije virusa korona u Crnoj Gori, ukoliko ne bude novih slučajeva, mogao bi da bude proglašen početkom juna, smatra direktor Instituta za javno zdravlje Boban Mugoša. “Ako do 2. juna ne bude nijednog slučaja virusa korona, onda možemo reći da smo sa ovom epidemijom završili”, rekao je Mugoša. Mugoša je upozorio građane da nije

BANJALUKA: Od ponedjeljka prilagođeni ljetnji režim polazaka

S obzirom na to da se privredna i ostala djelatnost na području grada Banjaluka vraća u funkciju, da je ukinuto vanredno stanje i policijski čas, od ponedeljka 25. maja, javni prevoz putnika će funkcionisati sa ljetnjim režimom redova vožnje koji će na određenim pravcima biti prilagođen trenutnoj epidemiološkoj situaciji, saopšteno je iz Gradske uprave Banjaluka.

Han: Zapadni Balkan pripada Evropi

Johanes Han, komesar Evropske komisije za budžet i administraciju i bivši komesar za evropsku susjedsku politiku i pregovore o proširenju poručio je da Zapadni Balkan pripada Evropi. U razgovoru za hrvatski “Express” Han je, između ostalog, odgovorio i na pitanje da li će proces proširenja Evropske unije biti na odgođen na duži period te šta

Video koji prikazuje kako se virus korona proširio svijetom

Virus korona je širom svijeta zarazio više od 5.384.000 ljudi, a do sada je od posljedica infekcije umrlo preko 343.000. Oporavilo se više od 2,2 miliona ljud, a najviše zaraženih i umrlih je u Sjedinjenim Američkim Državama. Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) upozorava da Јužna Amerika postaje novo žarište pandemije. “Chanel 4 News” objavio je video kojim

KOLIKO SU SADA OPASNE SVAKODNEVNE AKTIVNOSTI: Evo šta nosi najviši stepen rizika

Dr Suzan Hasig, epidemiolog Fakulteta za javno zdravlje i tropsku medicinu Univerziteta Tulejn u Nju Orleansu govorila je o rizicima izlaska u restorane, okupljanja s prijateljima, ali i otvaranja poštanskog sandučeta. Ona preporučuje da se nose maske kad god je to moguće i da se drži rastojanje od dva metra. Visok stepena rizika: Porodična okupljanja

CIK raspisao tender za štampanje i pakovanje glasačkih listića

Centralna izborna komisija (CIK) BiH raspisala je juče međunarodni tender za usluge štampanja i pakovanja glasačkih listića za lokalne izbore u BiH koji će biti održani 15.novembra, javljau federalni mediji. Vrijednost tendera, odnosno ugovorenih usluga objavljenih i na Portalu javnih nabavki, procijenjena je na 1.111.100 maraka, prenosi “Avaz.ba”. Rok za dostavu ponuda je 6.jul do 14

IZETBEGOVIĆ: 1986. sam predvidio rat

Bakir Izetbegović, predsjendik SDA, dao je intervju televiziji Igman. U jednosatnom intervjuu Izetbegović je govorio o svemu i svačemu, od ratnih vremena do unutarstranačkih turbulencija. Izetbegović je kratko komentarisao i aferu “Respiratori. “Neka istraže i neka odgovara svako za ono što je radio. SDA uvijek samo jednu instrukciju daje – poštujte procedure, radite pošteno, a