NIŠTA OD BESPLATNIH VRTIĆA Banjaluka neće slijediti primjer iz Novog Sada

Novi Sad od iduće godine potpuno će finansirati boravak djece u obdaništima. Iako se Banjaluka u mnogim stvarima ugleda na ovaj prijateljski grad, istu ideju ipak ne namjeravaju sprovesti.

Roditelji širom regiona pozdravili su najavu iz Novog Sada da će za 16.500 njihovih mališana boravak u vrtićima biti besplatan, i to, kako je rečeno, kao vid pronatalitetne politike.

Banjalučani komentarišu da bi ista odluka i u našem gradu neizmjerno značila roditeljima predškolaca, koji sada plaćaju 165 maraka za boravak jednog djeteta u državnom vrtiću, za dvoje treba izdvojiti 280 KM, dok se cijene privatnih obdaništa kreću od 200 do čak 400 maraka. Kažu da je porazno što je grad u ovoj oblasti najskuplji u regionu, i odavno traže pojeftinjenje usluge.

Grad Banjaluka se Novom Sadu obraćao već za mnoga pitanja dok je trajao proces kandidature za titulu Evropske prestonice kulture 2024. godine, dok trenutno od njih prepisujemo iskustva za uvođenje Skupštine u prosec digitalizacije.

Gradonačelnika Igora Radojičića pitali smo da li će se Banjaluka i po pitanju vrtića ugledati na Novi Sad, ali na žalost roditelja ovakvih povlastica kod nas neće biti.

– Ne znam da su donijeli takvu odluku. Mi sufinansiramo rad Centra za predškolsko vaspitanje i obrazovanje sa velikim iznosom, od desetak miliona maraka godišnje. Eventualna promjena cijene značila bi još veća izdvajanja, odnosno još nekoliko miliona maraka u budžetu. Ko bi donio takvu odluku morao bi odrediti i iz kojih izvora sredstava – rekao je Radojićić za Srpskainfo.

Podsjetio je i da je trenutno za djecu iz višečlanih porodica boravak u državnim vrtićima besplatan.

Ono na šta se Grad posljednjih godina fokusirao je gradnja vrtića po naseljima. Za iduću godinu planirano je novih 600 mjesta za boravak predškolaca.

Naselja Kuljani, Obilićevo, Vrbanja, Aleja centar i Petrićevac trebalo bi da dobiju nove vrtiće, u nastojanju da predškolsko obrazovanje bude dostupno što većem broju djece.

Prvi na listi prioriteta su Kuljani, gdje bi novi vrtić trebao nići u objektu stare škole. Novi vrtić u Obilićevu trebao bi biti smješten u poslovnom prostoru na Bulevaru Stepe Stepanovića 25-27. U slučaju Aleje centar, zbog velikog broja djece u ovom naselju, biće građen objekat većeg kapaciteta, projektovan za prijem 180 mališana.

U 2020. planirana je druga faza izgradnje vrtića “Kolibri” u Lazarevu. Objekat bi trebalo da bude u potpunosti završen, opremljen i stavljen u funkciju za smještaj oko 170 djece. Biće opremljen i prostor na Starčevici, koji je nekada koristila Gradska razvojna agencija, a čija rekonstrukcija je u toku.

Sastanak iduće godine

Gradonačenik Igor Radojičić, sastao se prije dvadesetak dana u Srbiji s gradonačelnicima Beograda i Novog Sada, kada je dogovarana konkretna saradnja tri grada.

– Sljedeći sastanak bi trebalo da bude održan početkom iduće godine u Novom Sadu gdje bi trebalo da dominiraju teme iz kulture, dok bi sredinom godine trebalo da se sastanemo u Banjaluci gdje će dominirati ekonomske odnosno privredne teme – rekao je prvi čovjek Novog Sada Miloš Vučević.

(Srpskainfo)

 

REKORDAN RAST POTROŠNJE Banjaluka zbraja rezultate novogodišnjih praznika

Organizacija novogodišnjih koncerata koštala je 188.000 KM i za razliku od prethodne sezone primjetni su drugačiji rezultati – rekordan rast potrošnje, te veliki broj turista, koji su se u Banjaluci zadržali i nakon 1. januara.  Najveći dio novca su obezbijedili sponzori, više od 110.000 KM, dok je ostatak isplaćen iz gradske kase. Prema prvim procjenama,

Banjalučki aerodrom očekuje trostruko više putnika do kraja 2022. godine

Rukovodstvo banjalučkog aerodroma očekuje da će do kraja 2020. godine imati više od 300.000 prevezenih putnika i 4.000 avio-operacija godišnje.  – To će omogućiti značajno povećanje vlastitih prihoda i manju ovisnost o sredstvima subvencije – navodi se u Planu poslovanja ovog javnog preduzeća za 2020-2022. Banjalučki aerodrom je, po posljednjim podacima Direkcije za civilno vazduhoplovstvo

BANJALUČANIMA PRVA DVA MJESTA: Najveća mjesečna plata prošle godine iznosila 14.582 KM

Jedan Banjalučanin, zaposlen u djelatnosti iznajmljivanja nekretnina, u septembru prošle godine zaradio je 14.582 marke. Prema podacima Poreske uprave RS, riječ je o najvećoj pojedinačnoj isplati mjesečnog primanja po osnovu radnog odnosa u ovom mjesecu. Nije teško izračunati da je ovaj Banjalučanin za samo mjesec dana zaradio 38 prosječnih penzija, te skoro 16 prosječnih plata

Servisne informacije za 21. januar

Servisne informacije za utorak, 21. januar 2020. godine: Policijska uprava Prema podacima s kojima raspolaže ovo Područno odjeljenje zabilježeno je osam krivičnih djela. Javni red i mir nije narušavan. Dogodilo se šest saobraćajnih nezgoda, jedna s posljedicama po lica u kojoj su dva lica lakše povrijeđena. Služba hitne pomoći U Stanici hitne pomoći pregledano je

SAOBRAĆAJKA U BANJALUCI Sudar tri vozila u Boriku

U banjalučkom naselju Borik dogodila se saobraćajna nesreća u kojoj su učestvovala tri vozila.  Nesreća se dogodila na raskrsnici ulica Bulevar vojvode Petra Bojovića i Bulevar vojvode Živojina Mišića, a na vozilima je pričinjena materijalna šteta. (ATV)

INSPEKTORAT: Trgovci ne mogu naplaćivati reklamne plastične vrećice

Vrećice koje na sebi sadrže oznaku, naziv, logotip ili boje koje asociraju na trgovca, ne mogu se naplaćivati, saopštili su iz Inspektorata RS, povodom informacije da je od 1. januara ove godine, većina trgovačkih objekata počela sa naplatom plastičnih vrećica. “Zakonom o zaštiti potrošača RS propisano je da se omot, kao što je kesica, vrećica,