Vijesti 29.11.2017.

Ništa od igrališta u banjalučkom naselju Kumsale

ČITANJE: 2 minute

Mještani prigradskog naselja Kumsale već  25 godina očajnički traže dječje igralište, a nadležni im ne ulijevaju nimalo nade, jer ni ove godine nisu uspjeli naći investitora.

Među privilegijama koje mališani imaju živeći u predgrađu, u ovom slučaju nisu mesta za igru i sport. Najbolji primer su generacije mališana u naselju Kumsale koje odrastaju igrajući se na ulici, dok se roditelji bore da im najbliže igralište više ne bude udaljeno tri kilomentra. Međutim, njihova borba je do sada bila bezuspješna.

Pisali su peticije, organizovali akcije, slali pisma svim gradonačelnicima, pozivali i medije, ali do sada nisu imali sreće.

Sa problemima ovog naselja upoznat je i sadašnji gradonačelnik Igor Radojičić, koji im svojim odgovorom nije ulio mnogo nade. Objasnio je da je Grad bio voljan pomoći ovom naselju, ali da nije bilo zainteresovanih ponuđača, niti kompanija.

– Grad je ove godine dva puta pokušao da napravi igralište u Kumsalama i oba su propala u javnim nabavkama. Procedura javnih nabavki je nešto što nas mnogo ograničava. Na prvom konkursu nije bilo ni jednog ponuđača, a na drugom  se javim samo jedna, ali je bio preskup – objašnjava Radojičić.

Iako priznaje da za sada nema ništa od igrališta u ovom naselju, ipak se, kaže, nada da će neko od društveno odgovornih kompanija sljedeće godine imati sluha za mališane u prigradskim naseljima.

– Opredijelili smo se da igrališta radimo kroz kampanju sa društveno odgovornim kompanijama, gdje Grad obezbjeđuje zemljište i rješava papire, a društveno odgovorne kompanije nabavljaju opremu. Nudimo lokacije od Rekavica do Kumsala, tako da pozivam sve kompanije zainteresove da grade igrališta da obrate pažnju i na ovo naselje – dodaje Radojičić.

Roditelji iz Kumsala ljuti su na nadležne, te zadnje nade polažu u donatore ili kompanije. Kažu da sada u centru ima dovoljno igrališta, te bi voljeli da se počnu otvarati i mjesta za igru u prigradskim naseljima.

– Godinama već tražimo to igralište, jer nemamo ni jedno, a neka naselja ih imaju nekoliko. Mislim da je krajnje vrijeme da dobijemo taj prostor za djecu i da se Grad okrene malo i selima, a ne samo centru. Ovdje ima mnogo djece koja bi se rado igrala na igralištu, a ne na ulici – kaže Milena iz ovog naselja.

Završeno 8 igrališta

U sklopu akcije koju je Gradska uprava organizovala sa društveno odgovornim kompanijama, do sada je uspješno izgrađeno osam igrališta, a još nekoliko je u planu i za sljedeću godinu.

(EuroBlic)