Svijet 29.05.2021.

NIŠTA OD ISTRAGE: Republikanci u Senatu spriječili formiranje komisije povodom upada u Kongres

ČITANJE: 1 minuta

Članovi američkog Senata iz Republikanske stranke blokirali su razmatranje zakonskog predloga o osnivanju komisije, koja bi istražila upad u Kongres 6. januara.

Za usvajanje predloga bili su potrebni glasovi 60 od 100 senatora, ali su ga podržala 54 člana Senata, u kojem je odnos demokrata i republikanaca 50 prema 50. Protiv je glasalo 35 senatora, navodi Glas Amerike.

Predlog zakona je ranije usvojio Predstavnički dom Kongresa SAD.

Pristalice tada odlazećeg republikanskog predsednika Donalda Trampa upale su u Kongres 6. januara, u vreme zasedanja na kojem je kasnije te noći potvrđena pobeda demokrate Džozefa Bajdena na izborima.

U nemirima tokom četvoročasovne okupacije Kongresa od Trampovih pristalica poginulo je pet osoba.

Neposredno uoči upada u Kongres, Tramp je usijao atmosferu na mitingu u Vašingtonu, ponavljanjem neosnovanih tvrdnji da je pokraden na predsedničkim izborima 3. novembra i pozivanjem pristalica da se „đavolski bore“ protiv izbornih rezultata i da idu do obližnje zgrade parlamenta na Kapitol hilu.

Lider demokrata u Senatu Čak Šumer rekao je posle glasanja da su republikanci izabrali da „brane veliku laž“.

„Svi znamo šta se ovde dogodilo. Republikanci u Senatu su se opredelili da odbrane veliku laž, jer strahuju da bi bilo šta što bi moglo uznemiriti Donalda Trampa njima politički štetilo“, kazao je Šumer.

(SB)

Oznake: Kongres SAD