Vijesti 28.03.2017.

Ništa od novog azila za pse u Banjaluci

ČITANJE: 3 minute

Izgradnja novog azila za pse u banjalučkom naselju Motike najvjerovatnije neće početi ni ove godine.

Budžetom grada za ovu godinu, naime, nisu predviđena sredstva za izgradnju novog utočišta za napuštene pse, potvrđeno je portal Mondo.ba u Gradskoj upravi Banjaluke.

Sredinom marta prošle godine bivši gradonačelnik Banjaluke Slobodan Gavranović obišao je deponiju i azil koji se nalazi u sklopu nje i tom prilikom je dogovoreno da se za narednu godinu planiraju sredstva za novi azil u naselju Motike.

Ukupna vrijednost ovog projekta je dva miliona KM, ali se projekat trebao realizovati fazno. Obećano je da će za 2017. godinu Gradska uprava pokušati obezbjediti dio sredstava za izgradnju pristupnog puta i ograde. Od toga, čini se, nema ništa.

U razgovaru sa aktivistima i članovima različitih udruženja koja se brinu za životinje portal Mondo.ba saznaje su uslovi u azilu blago rečeno loši.

“Ako je nešto projektovano za 50 pasa, a tamo bude i do 300 životinja onda možete zamisliti kakvi uslovi vladaju na tako malom prostoru. Uskoro očekujemo sastanak sa gradonačelnikom Igorom Radojičićem i tad ćemo da vidimo kakav je stav nove gradske administracije o ovom pitanju”, rekao nam je Goran Milojević, predsjednik banjalučkog Udruženja za zaštitu životinja “Kerber”.

I Slaven Grbić, direktor Veterinarskog zavoda “Slaven”, kome je povjerena briga o azilu u Ramićima kaže da je lokacija najveći problem za smještaj napuštenih pasa u Banjaluci.

“Čak i sa proširenjem deponije, u azilu vladaju neprihvatljivi uslovi. Potrebno je njegovo izmještanje na drugu lokaciju, a poslije toga stvoriće se bolji uslovi za ostalo”, rekao je Grbić za Mondo.

Grad je još prije deset godina pokrenuo postupak izgradnje novog azila, odredio novu lokaciju i sa 2009. stao s radovima zbog ekonomske situacije. Iz Gradske uprave za MONDO su potvrdili da ni ove godine neće početi izgradnja novog azila jer budžetom nisu predviđena sredstva za ovu namjenu. Istovremeno za obavljanje poslova higijeničarske službe i rada prihvatilišta za napuštene pse u Ramićima predviđena su sredstva u iznosu od 151 hiljadu KM.

“Problem napušenih pasa prisutan je desetinama godina ne samo u Banjaluci nego i u drugim gradovima i državama. Ovdje se radi prije svega o neodogovornim vlasnicima koji odbacuju svoje ljubimce, što dovodi između ostalog i do nekontrolisanog razmnožavanja. Ponovo apelujemo na vlasnike da budu odgovorni i da se brinu o svojim ljubimcima,  te da se ophode prema njima u skladu sa dobrobiti životinja”, poručuju iz Gradske uprave, navodi Mondo.ba.

U razgovoru sa aktivistima ukazano nam je i da osim lokacije postoji još jedan veliki problem – ne postoji sistemsko rješenje ovog problema. Nema plana ili jasne vizije kako da se psi iz azila udome, nema nikakve promocije udomljavanja, pa psi koji završe u azilu tamo i skončaju.

“Problem se ne može rješavati tako što ćemo pse odvesti daleko od očiju javnosti i zaboraviti na njih. To je samo zatvaranje očiju pred problemom, a ne rješenje”, kažu.

Milojević trenutnu situaciju napuštenih životinja ocjenjuje katastrofalnom, jer je sve manje razumijevanja i tolerancije od strane ljudi.

“Zakoni koji se ne sprovode i neodgovorni vlasnici doveli su do toga da na ulicama imamo sve više napuštenih životinja. Kada prođete gradom više ne znate da li je to lutalica ili nečiji pas, a kasnije kada se nešto desi uglavnom se krive životinje”, podvukao je predsjednik Udruženja za zaštitu životinja “Kerber”.

O čovjeku mnogo govori način na koji se ophodi prema životinjama. Činjenica da se napuštenih pasa sjetimo samo kada se desi neki incident – mnogo govori o nama kao društvu. A u korist nam ne ide ni činjenica da za probleme krivimo životinje, a ne neodgovorne vlasnike ili gradske vlasti koje sopstvena obećanja, izgleda, ne shvataju ozbiljno.

(BLportal)