Vijesti 02.03.2017.

Ništa od povećanja dječijeg dodatka

ČITANJE: 2 minute

Kakvu to poruku šalju nadležni kada kažu da nema novca za povećanje dječjeg dodatka, a nama višečlanim porodicama taj novac znači mnogo. Poruka je – idite odavde, jer od pronatalitetne politike nema ništa, kaže Sanja Topić iz Banjaluke, majka četvoro djece.

Ona navodi da njena porodica trenutno prima dječji dodatak jer muževa plata ne prelazi 560 KM, odnosno mjesečni prihodi po članu porodice ne prelaze 93 KM.

“Kad imate 93 KM po članu porodice to nije dovoljno ni za najosnovnije potrebe, račune, školovanje djece, treninge, a kamoli za ostale dodatne troškove. Mi trenutno primamo dodatak za drugo, treće i četvrto dijete”, navodi Topićeva, koja je profesorica srpskog jezika, ali nema zaposlenje.

Iz Udruženja porodica sa četvoro i više djece RS navode da njihov zahtjev da iznos dječjeg dodatka bude povećan i da veći broj mališana ostvari ovo pravo neće biti usvojen zbog nedostatka para u budžetu.

Jovo Radovanović, predsjednik ovog udruženja, kazao je da su oni nekoliko godina ovaj zahtjev slali resornom ministarstvu i da su se nadali da bi sada moglo doći do ispunjenja njihovih zahtjeva s obzirom na to da su u toku izmjene Zakona o dječjoj zaštiti.

“Tražili smo da bar dječji dodatak dobije svako dijete do 18 godina starosti i to u iznosu od 100 KM, a ne ispod toga, ali izgleda da od toga nema ništa”, kazao je Radovanović.

Polovinom februara ova tema je bila aktuelna i u Narodnoj skupštini RS, kada je Ministarstvu zdravlja i socijalne zaštite RS postavljeno poslaničko pitanje da li će biti ispunjen zahtjev Udruženja.

Kako su tada naveli u Ministarstvu, za realizaciju inicijative Udruženja da sva djeca do 18 godina ostvaruju pravo na dodatak na djecu u iznosu od 100 KM potrebno bi bilo 285 miliona KM na nivou godine, pri čemu bi obuhvat bio procijenjen na 237.503 djece.

Izdvajanja po osnovu dodatka na djecu u 2015. godini iznosila su 20 miliona, dok su ukupno ostvareni prihodi Javnog fonda za dječju zaštitu iznosili 59,5 miliona KM.

Iz Ministarstva su saopštili da je obim sredstava kojim raspolaže Javni fond dječje zaštite Republike Srpske uslovljen ekonomsko-socijalnim stanjem cjelokupnog društva i ograničenim prilivom sredstava od doprinosa.

Inače, redovna isplata dodatka na djecu i materinskog dodatka za februar počela je juče, saopšteno je iz Javnog fonda za dječju zaštitu RS.

Februarskom isplatom dodatka na djecu obuhvaćeno je 28.038 djece, odnosno 19.791 korisnik roditelj. Drugo dijete prima dodatak od 35 KM, treće 70, a četvro 35 KM.

Za redovnu isplatu dodatka na djecu za februar obezbijeđeno je 1.560.185 KM, dok je za isplatu materinskog dodatka obezbijeđeno 161.910 KM za 2.270 majki, odnosno 2.313 djece.

35 KM drugo dijete

70 KM treće dijete

35 KM četvrto dijete

(Nezavisne)