Vijesti 15.10.2020.

NIŠTA OD PUTOVANJA BEZ OGRANIČENJA: BiH u crvenom na “pandemijskoj mapi”

ČITANJE: 2 minute

Kako stvari sada stoje i sudeći po sadašnjim podacima, BiH će na “pandemijskoj mapi” biti označena crvenom bojom kao visokorizična zemlja, tako da njeni građani u zemlje EU neće moći putovati bez PCR testa, karantina, izolacije ili testiranja u samoj EU, saznaju “Nezavisne”

Izradu “pandemijske mape” prethodno su dogovorili ministri spoljnih poslova zemalja članica Evropske unije kako bi se koordinisali uslovi putovanja stanovništva tokom pandemije virusa korona.

Naime, usaglašeno je da se rizik za svaku zemlju procjenjuje na osnovu broja testiranih na 100.000 stanovnika u sedam dana prije same procjene kao i broja pozitivnih na virus korona u posljednje dvije sedmice u određenoj evropskoj regiji. Prema tim parametrima, BiH je već u crvenom jer je u posljednje dvije sedmice imala više od 50 novozaraženih na 100.000 stanovnika.

Jedan od parametara za “mapiranje” biće i broj novozaraženih u odnosu na broj testiranih, a za nesmetano putovanje u EU pored manje od 25 novozaraženih u posljednje dvije sedmice na 100.000 stanovnika biće potrebno i manje od četiri odsto pozitivnih od broja testiranih.

Narandžastom bojom biće obilježeni oni kojima je broj zaraženih manji od 50 u posljednje dvije sedmice na 100.0000 stanovnika, a procenat zaraženih četiri i više odsto. Ovom bojom biće obilježene i države i regije u kojima je broj novozaraženih između 25 i 150, ali je procenat pozitivnih u odnosu na broj testiranih manji od četiri odsto, pišu “Nezavisne”

Crvenom bojom biće obilježene visokorizične zemlje u kojima je sada i BiH, a u kojima je situacija lošija u odnosu na uslove kojima je definisano obilježavanje zelenom i narandžastom bojom, dok će sivom bojom biti obilježene zemlje i regije za koje nema dovoljno informacija.

Bez ikakvih ograničenja moći će da putuju građani onih zemalja Evrope, koje na mapi budu obilježene zelenom bojom.

EU neće mijenjati listu zemalja čijim građanima je na osnovu epidemioloških podataka dozvoljen ulazak na teritoriju Šengena, tako da će BiH i dalje ostati pod privremenim ograničenjima kada je riječ o putovanjima.

(N.S/ Banjaluka.net)