Politika 16.12.2020.

NIŠTA OD SMJENE BISERE TURKOVIĆ: Srbi i Hrvati za, Bošnjaci protiv

ČITANJE: 1 minuta

Ministrica vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Bisera Turković “preživjela” je današnje glasanje o njenoj smjeni. Šest ministara je glasalo za smjenu, a tri protiv, saznaje Klix.ba.

Kako saznajemo, ministri iz SNSD-a i HDZ-a željeli su da Bisera Turković ode s pozicije šefice bh. diplomatije, dok su ministri iz reda bošnjačkog naroda Sifet Podžić, Selmo Cikotić, kao i Bisera Turković bili protiv.

Ipak, zanimljiva je cijela procedura kojom rukvoodi predsjedavajući Zoran Tegeltija. On kao mandatar ne mora čekati glasanje na Vijeću ministara već shodno zakonu prijedlog za smjenu nekog ministra može predložiti Predstavničkom i Domu naroda Parlamenta BiH. On to ipak nije učinio.

Treba podsjetiti da su za smjenu ministra u Vijeće ministara BiH potrebni glasovi iz reda sva tri konstitutivna naroda.

Do ovog glasanja je došlo nakon što je delegatkinja SNSD-a u Domu naroda Parlamenta BiH Dušanka Majkić u oktobru pokrenula inicijativu zbog navodnog neprofesionalizma ministrice Turković.

Majkić je tada kazala da Turković ne poštuje Ustav BiH, kao ni Predsjedništvo BiH koje je nadležno za vođenje vanjske politike. Majkić je zamjerila i to što je ministrica naredila svim ambasadama i konzulatima spuštanje zastave BiH na pola koplja 11. jula, povodom godišnjice genocida u Srebrenici.

Napadi na Turković posebno su se intenzivirali posljednjih dana, koja je izjavila da bi se nazivi entiteta mogli ukinuti, a posebno RS i to voljom građana ukoliko pravosuđe počne raditi svoj posao i procesuirati sve zvaničnike koji su radili nauštrb građana.

(Klix)