Ništa od uvođenja nulte stope PDV-a za osnovne životne namirnice

uprava za indirektno oporezivanje
Česti zahtjevi za smanjenje PDV-a i uvođenje nulte stope za osnovne životne namirnice, te lijekove i hranu za bebe u BiH neće dobiti pozitivan epilog, ako je suditi po riječima nadležnih iz Uprave za indirektno oporezivanje BiH i Upravnog odbora te institucije.

“Upravni odbor Uprave za indirektno oporezivanje nije dobio zvaničnu inicijativu za uvođenje diferencirane stope PDV-a. Sve inicijative koje budu upućene, biće i razmatrane”, rekla je Nataša Krsman, portparol UO UIO.

Još jednu potvrdu da se o smanjenju poreske stope i ne razmišlja dobili smo iz Uprave za indirektno oporezivanje BiH.

“Napravili smo jedan prijedlog zakona o indirektnom oporezivanju koji je u potpunosti usklađen s trenutnim evopskim zakonima, ali stopu PDV-a nismo dirali jer to radi Uprava, a i to su pitanja više politike”, kazao je Ratko Kovačević, portparol Uprave za indirektno oporezivanje BiH.

I tako će u BiH i dalje istom stopom biti oporezovani, kako hljeb, cipele i hrana za bebe, tako i 20-metarske jahte.

Pored toga što skoro pa sigurno BiH ostaje jedna od tri zemlje Starog kontinenta, pored Danske i Slovačke, s jedinstvenom poreskom stopom bez obzira na proizvod, ovo pitanje podijelilo je i stručnjake. Dok su jedni isključivi da je fiksna poreska stopa primjer nebrige za građane, drugi pak tvrde da je ovo pitanje i više nego kompleksno te da se siromašnijim građanima treba pomoći na drugi, direktniji način. Ipak, svi se slažu da su budžeti na svim nivoima toliko prazni da je još jedan udar na njih nezamisliv.

“Mi smo jedna od rijetkih zemalja koja ima jednu fiksnu poresku stopu za obračun PDV-a, Srbija ima dvije, a ima zemalja koje imaju čak i tri”, kaže Zoran Pavlović, ekonomski analitičar.

Prema njegovim riječima, filozofija poreske priče u bilo kojoj zemlji je kako uravnotežiti poreze, to jest da oni koji imaju više i plate više, a siromašnijima da se restereti budžet i pomogne u teškim vremenima.

“Mi smo u BiH došli u situaciju da Uprava odbija bilo kakvu diskusiju o tome da se uvede niža poreska stopa. Mnogo je lakše reći 17 odsto za sve, jer ako nema dvije stope, onda ne moram da budem stručan i da pratim da li neko zloupotrebljava nižu poresku stopu”, kaže Pavlović.

Tvrdi da prepreka za smanjenje PDV-a, osim, kako kaže, nestručnosti pojedinih, nema.

“Ako postoji politička volja, taj proces može da se riješi prije izbora, ali oni to neće uraditi”, rekao je Pavlović.

Njegovo mišljenje ne dijeli Saša Grabovac, izvršni direktor Udruženja ekonomista RS – SWOT, koji kaže da je smanjenje PDV-a generalno loša ideja i da je sam put ka njenoj realizaciji pun prepreka.

“Poenta je da se pomogne socijalno ugroženim građanima, ali ta pomoć može mnogo direktnije da se sprovede. Zato kažem da je generalno ideja loša jer smanjenjem PDV-a korist bi imali i platežno snažniji građani, a ne samo siromašnija populacija. Tako da bi za pomoć građanima trebalo da bude napravljena bolja distribucija sredstava koja bi bila vršena preciznom izradom socijalne karte svake porodice”, smatra Grabovac.

Kao prepreke vidi prije svega ogroman deficit u budžetima na svim nivoima vlasti i postojanje mogućnosti manipulacije trgovaca.

“Samim tim, vrlo teško da će se bilo koja vlast odreći dijela prihoda u ovakvoj situaciji. Na drugoj strani imamo i mogućnost manipulacije cijenama, odnosno smanjenjem za dosta manji procenat od onog koji bi trebao u slučaju umanjenja PDV-a”, kazao je Grabovac.

BiH najgora u okruženju

BiH – PDV 17% za sve proizvode;

Srbija – Opšta stopa 20%, umanjena stopa PDV-a 10%;

Hrvatska – Nulta stopa za životne namirnice, lijekove i ortopedska pomagala, međustopa 13%, umanjena stopa 25%;

Crna Gora – Opšta stopa 17%, umanjena stopa 7%;

Makedonija – Opšta stopa 18%, umanjena stopa 5%.

(Nezavisne novine)

DODIK: Zatvaranjem granice za Srbe u Crnoj Gori bi da riješe problem

Srpski član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik ocijenio je da odluku Crne Gore da ostavi zatvorenim granice za Srbiju i Republiku Srpsku vidi kao pokušaj i kalkulaciju vlasti u Podgorici da zatvaranjem granice olakša rješavanje problema sa srpskom zajednicom u toj zemlji. “Ne može se oteti utisku da iza takve odluke vjerovatno stoji nastojanje

Kako se virus korona ponaša kada ste u blizini zaraženih bez simptoma

Kineska studija pokazala je da se novi virus korona sa asimptomatskih pacijenata ne prenosi lako na druge osobe. Istraživanje je sprovedeno na 455 osoba koji su nekoliko dana bili u kontaktu sa osobom pozitivnom na virus korona koja nije imala nikakve simptome bolesti. Vrijeme kontakta je bilo četiri dana, odnosno za članove porodica pet dana. Tokom karantina,

Šakić još nije predat Tužilaštvu

Republičkom javnom tužilaštvu još nije predat uhapšeni Siniša Šakić, osumnjičen da bi mogao imati informacije u vezi sa ubistvom Slaviše Ćuluma u Banjaluci, rečeno je Srni u ovom tužilaštvu. Portparol Republičkog javnog tužilaštva Dragica Tojagić objasnila je da je zakonski rok za predaju lica 24 časa. Pripadnici Granične policije BiH uhapsili su u ponedjeljak oko 11.00

ŠEHIĆ: Odluka o odgađanju izbora potpuno nezakonita

Direktor koalicije “Pod lupom” i bivši predsjednik Centralne izborne komisije /CIK/ BiH Vehid Šehić istakao je da je odluka ove komisije o odgađanju lokalnih izbora sa 4. oktobra na 15. novembar potpuno nezakonita i da nema zakonsko uporište, čak i kad bi se postojeće zakonske norme tumačile široko. Šehić je naglasio da Izborni zakon, pored

Nekoliko intervencija vatrogasaca nakon jakog nevremena

Vatrogasci u Banjaluci intervenisali su u nekoliko slučajeva nakon što je ovaj grad u popodnevnim časovima zahvatilo jako nevrijeme, rekao je Srni komandir Vatrogasne čete Centar u Vatrogasnoj brigadi Banjaluka Dragan Savanović. Prema njegovim riječima, vatrogasci su intervenisali u Ulici Zmaj Ognjenog Vuka u naselju Lazarevo gdje je palo drvo preko žica elektovodova i taj

ČOVIĆ: Nedopustivo da se članovi CIK-a biraju kako želi “politički hir”

Lider HDZ-a BiH Dragan Čović izjavio je da je nedopustivo da se članovi Centralne izborne komisije BiH biraju na način kako želi “jedan politički hir”. Čović je rekao da su članovi CIK-a izabrani mimo zakona, kriterijuma i procedura. “Pitanje je kad će biti izbori. Imali ste prvo datum iz 10. mjeseca, pa sada imate datum