Vijesti 03.12.2022.

Nisu mediji brutalni, već život

ČITANJE: 2 minute

Stravično ubistvo desilio se sinoć u Banjaluci kada je zasad nepoznati muškarac prvo jurio ulicom, a onda sustigao i nožem više puta ubo nesrećnog 28-godišnjeg mladića.

Ovakav zločin ne pamte ni najstariji novinari, a ne pamte ni da je čitav taj događaj snimljen. Upravo taj snimak postao je viralan, dostupan svima na društvenim mrežama, pa tako i medijima.

Banjaluka.net objavila je zamagljen snimak, ali uz dodatnu raspravu unutar redakcije odlučili smo da nakon nekoliko minuta snimak skinemo sa našeg Youtube kanala.

Uporedo s tim, na društvenim mrežama je otvorena rasprava da snimak ne treba objavljivati, što je većina medija u Banjaluci prihvatila i nije ga emitovala ili ga je “skinula”.

Bitno pitanje koje se nametnulo ne samo za medije, već za svakog od vas ko je pogledao snimak, proslijedio u viber ili neku drugu grupu, da li ste pravilno postupili.

Bez lažnog moralisanja, etiketiranja ili loših namjera da bilo koga osuđujemo, odluka je čisto individulana. I odluka nekog u medijima da ga emituju ili ne emituju je takođe stvar izbora.

Nisu mediji brutalni, već život, koji je u jednom trenutku, iz svima nama nepoznatih razloga, bio koban za tog nesrećnog mladića, da se sretne uopšte s nekim ko je spreman da ga iz nekog razloga svirepo ubije nožem.

Niti je prvo, niti je posljednje ubistvo, nažalost, ali je jedno od rijetkih koje je snimljeno, a snimak postao viralan.

Zato ne osuđujte medije i novinare jer su donijeli odluku koja se kosi s vašim moralnim načelima, jer su i novinari samo ljudi. I to je jednostavno tako.

Ukoliko je postupak Banjaluka.net bilo koga uvrijedio što smo na nekoliko minuta snimak držali na Youtube kanalu, u ime svih zaposlenih, iskreno se izvinjavam za taj postupak.

Dragan Jerinić

Oznake: Banjaluka, ubistvo