Politika 26.04.2018.

NITI POTVRĐUJE, NITI DEMANTUJE Sredoji Noviću najviše šansi za kandidaturu za predsjenika RS?

ČITANJE: 2 minute

Ime visokog funkcionera SNSD-a Sredoje Novića našlo se u kombinaciji oko izbora kandidata kaolicije SNSD-DNS-SP za predsjednika Republike Srpske.

U izjavi za Srpskainfo Nović ovu informaciju nije direktno ni potvrdio, ni demantovao.

– Znate kako narod kaže, sve treba pročitati, ne treba svemu vjerovati. Stranka se još nije opredjeljivala ni o čemu – rekao je Nović na sve češće špekulacije medija da Željka Cvijanović više nije kandidat.

Nović je decenijama u politici ali za sada nije izlazio na direktne izbore, već je obavljao imenovane funkcije – delegat u Domu naroda BiH, ministar civilnih poslova BiH, ministar unutrašnjih poslova RS, direktor Agencije za istrage i zaštitu (SIPA) i načelnik nekadašnje službe državne bezbjednosti RS. Izvori tvrde da je Novićeva prednost u tome što ima dobre odnose sa DNS i da, u slučaju kandidature za predsjednika, on i SNSD mogu da računaju na sigurne glasove unutar koalicije, što se ne može reći za neke druge potencijalne kandidate.

Kako saznaje Srpskaino.com, druga opcija SNSD trenutno je Novićev kolega delegat u Domu naroda BiH Nebojša Radmanović. Radmanović zna kako se pobjeđuje direktno na izborima jer je bio srpski član Predsjedništva BiH i poslanik u Narodnoj skupštini Republike Srpske. Međutim, saznajemo da nije pretjerano zainteresovan za kandidaturu za predsjednika i da će na to pristati samo ako ne bude imao druge opcije. Na telefonske pozive danima ne odgovara.

Aktuelna premijerka RS Željka Cvijanović i dalje je u igri kao potencijalni kandidat za predsjednika RS, iako su joj šanse u ovom trenutku manje nego prije mjesec dana. Njena prednost je to što je favoritkinja predsjednika stranke Milorada Dodika koji će od Cvijanovićeve odustati samo pod uslovom da potpuno izgubi šanse protiv Vukote Govedarice, koji je kandidat u ime Saveza za promjene.

U DNS i SP nezvanično su nam rekli da i dalje očekuju da im SNSD dostavi ime kandidata za predsjednika RS, kako je navedeno u koalicionom sporazumu. Formalni rokovi u sporazumu ne postoje i moguće je da ime javnosti ne bude zvanično predstavljeno prije zakonskog roka, krajem jula.

-Da je SNSD pristao da DNS da kandidata za predsjednika, ime bi već bilo poznato. To bi bio lider stranke Marko Pavić – kaže izvor Srpskainfo.

(Srpskainfo)