Vijesti 07.03.2017.

Nivo Vrbasa iznad kote redovne odbrane od poplava

ČITANJE: 3 minute

Vodostaji većih vodotoka u Republici Srpskoj su u porastu, ali ispod kote redovne odbrane od poplava, osim Vrbasa u Banjaluci, čiji se nivo na jednoj tački kod Delibašinog Sela popeo na 68 centimetara iznad kote redovne odbrane od poplava.

Portparol Republičke uprave Civilne zaštite Republike Srpske Željko Stojanović izjavio je Srni da je usljed obilne kiše na teritoriji Grada Banjaluke došlo do odrona na putu Priječani – Duboki Potok, a kiša je uzrokovala i odrone u naseljima Priječani, Lauš, Česma i Karanovac u Banjaluci.

On je dodao da su bujične vode uzrokovale probleme u banjalučkim naseljima Šargovac, Pavlovac, Šeher, Motike, Lazarevo, Lovačka Bara, a da je zbog vode na kolovozu obustavljen saobraćaj na dionici puta Drugovići-Srbac.

U opštini Laktaši voda iz lokalnog vodotoka prekinula je putnu komunikaciju u mjestu Drugovići, a u Čelincu voda je prekinula putnu komunikaciju u mjestu Bojići.

Rijeka Lišnja u opštini Prnjavor izlila se i prekinula putnu komunikaciju Prnjavor-Čelinac na lokalitetu Kačare, a rijeka Ukrina se izlila u Ratkovcu i zaplavila poljoprivredno zemljište i tri objekta.

“U Tesliću riječice Gračanica i Mala Usora su u porastu i ekipe Civilne zaštite su na terenu. Vodostaji ovih riječica mogu ugroziti naselja u Tesliću i Čečavi. Civilna zaštita je angažovana na obezbjeđivanju 500 vreća sa pijeskom za eventualnu upotrebu”, rekao je Stojanović.

On je dodao da se na putnom pravcu Doboj-Stanari izlio bujični potok i saobraćaj se odvija uz posredovanje saobraćajne policije, dok se na putu Doboj – Modriča zbog vode na kolovozu saobraćaj odvija jednom kolovoznom trakom.

“U svim pomenutim opštinama i gradovima uvedeno je 24-časovno operativno dežurstvo Civilne zaštite i prema odvijanju situacije preduzimaće se odgovarajuće mjere”, naglasio je Stojanović.

Ćućun: Vrbas ne prijeti opasnošću od izlivanja

Šef Odsjeka za poslove civilne zaštite u banjalučkoj Upravi grada Mladen Ćućun rekao je Srni da je u 18.00 časova visina Vrbasa iznosila 368 centimetara, te da ne prijeti opasnošću od izlivanja.
Ćućun je istakao da su pripadnici Civilne zaštite stalno na terenu, te u neprekidnom kontaktu sa Hidroelektranom “Bočac” na Bočcu, koja radi u redovnom režimu.

“Vodostaji u jezeru su toliko niski da u narednih 48 časova mogu da prihvate dovoljne količine vode, tako da građani nema potrebe da paniče kada je riječ o vodostaju rijeka Vrbasa i Vrbanja”, rekao je Ćućun.

On je dodao da na kriznim mjestima problem mogu da naprave samo rječica Dragočajka i manji bujični potoci, koji mogu naglo da narastu usljed velikih padavina.

Ćućun je naveo da se Vrbas ni na jednoj lokaciji nije izlio.

U porastu nivo Une i Sane

Vodostaji Une i Sane u Novom Gradu su u porastu, ali voda još ne izlazi iz korita na području ove opštine, potvrđeno je Srni u lokalnom Centru za obavještavanje.
Nivo Sane iznosi 326 centimetra, a prepumpne stanice se uključuju kod vodostaja od 340 centimetara, kada na snagu stupaju redovne mjere zaštite od poplava.

Prema mjerenjima u meteorološkoj stanici u Novom Gradu tokom vikenda, od kada kiša sa prekidima pada, izmjereno je 51 litar padavina po metru kvadratnom.

(Glas)