Niža zatezna kamata u Srpskoj

zatezna kamata

Zatezna kamata u Republici Srpskoj mogla bi pasti za 6,25 %. O prijedlogu poslanika opozicionih klubova raspravljaće se na narednoj sjednici Narodne skupštini.

Ako je suditi po trenutnom raspoloženju vlasti i opozicije, zatezna kamata koja je u Srpskoj 18,25 % približiće se onoj u Federaciji i regionu koja iznosi 12 %.

-Što znači, na taj način želimo da pomognemo građanima Republike Srpske i privredi da sa manjom visinom zatezne kamate budu i u boljem položaju nego što je to bilo do sada- rekao je poslanik PDP-a Branislav Borenović.

Iako zvaničan stav još nisu donijeli, poslanik SNSD-a Radovan Vuković poručuje da sve što bi moglo da poboljša privredni ambijent ima podršku vladajućih. Bez obzira od koga prijedlog dolazio.

-Mislim da je to korektono i da bi trebalo na tome raditi. Je li to baš ta cifra ili će se djelovati amandmanski, mislim da bi tu oblast trebalo urediti- istakao je Radovan Vuković.

O čemu će poslanici raspravljati pročulo se i među privrednicima. Iz Privredne komore poručuju da je dobro da se uslovi poslovanja izjednačavaju sa Federacijom kako bi se negativnim trendovima, odnosno preseljenju firmi na teritoriju Federacije BiH, stalo u kraj. S druge strane kažu, dio privrednika ne misli tako.

-S druge strane postoje i privrednici koji smatraju da ovakav način odnosno ovo smanjenje kamatne stope predstavlja povlasticu onim preduzećima koja neredovno izmiruju svoje obaveze i zbog toga ovo zakonsko rješenje moramo posmatrati sa dva aspekta- rekao je portparol Privredne komore RS Vladimir Blagojević.

Dok poslanici obećavaju da će, makar na toj tački dnevnog reda, politiku ostaviti po strani, najavljuju da će zakon popraviti amandmanima, kako bi udovoljili i jednim i drugim.

A, ukoliko bi zatezna kamata bila smanjena za na 12 %, po nekim procjenama, na godišnejm nivou uštedjelo bi se oko 53 miliona maraka.

(NN)

Kasa javnih prihoda „teža“ za 48 miliona KM

Poreska uprava Republike Srpske je u prvih jedanaest mjeseci ove godine na račun javnih prihoda RS prikupila ukupno 2,28 milijardi maraka, što je za oko 48 miliona KM ili dva odsto više u odnosu na isti period prošle godine, što pokazuje da je nastavljen pozitivan trend u naplati javnih prihoda.

ODJELJENJE ZA OBRAZOVANJE Za studentske stipendije stigao 391 zahtjev

U okviru gradskog programa stipendija, ukupne vrijednosti 1,6 miliona KM, na konkurs za stipendiranje studenata prvog ciklusa, pristigao je ukupno 391 zahtjev. Prema podacima Odjeljenja za obrazovanje, zdravstvo, omladinu i sport, od ukupnog broja, u razmatranju su 342 zahtjeva koja ispunjavaju uslove, i to 222 po osnovu socijalnog statusa, 103 po uspjehu i 17 zahtjeva

Banjalučanke pred sudom zbog prostitucije

Tužilac Okružnog javnog tužilaštva Banjaluka podnio je zahtjev da zbog prostitucije bude pokrenut prekršajni postupak protiv dvije osobe čiji su inicijali T.J. i N.B.

Servisne informacije za nedjelju, 8. decembar

Servisne informacije za nedjelju, 8. decembar 2019. godine: Policijska uprava U protekla 24 časa u Banjaluci zabilježeno je pet krivičnih djela. Javni red i mir je narušen šest puta. Dogodile su se tri saobraćajne nezgode, dva lica su lakše povrijeđena. Služba hitne pomoći U Stanici hitne pomoći pregledana su 72 odrasla pacijenta, 21 dijete i