Niža zatezna kamata u Srpskoj

zatezna kamata

Zatezna kamata u Republici Srpskoj mogla bi pasti za 6,25 %. O prijedlogu poslanika opozicionih klubova raspravljaće se na narednoj sjednici Narodne skupštini.

Ako je suditi po trenutnom raspoloženju vlasti i opozicije, zatezna kamata koja je u Srpskoj 18,25 % približiće se onoj u Federaciji i regionu koja iznosi 12 %.

-Što znači, na taj način želimo da pomognemo građanima Republike Srpske i privredi da sa manjom visinom zatezne kamate budu i u boljem položaju nego što je to bilo do sada- rekao je poslanik PDP-a Branislav Borenović.

Iako zvaničan stav još nisu donijeli, poslanik SNSD-a Radovan Vuković poručuje da sve što bi moglo da poboljša privredni ambijent ima podršku vladajućih. Bez obzira od koga prijedlog dolazio.

-Mislim da je to korektono i da bi trebalo na tome raditi. Je li to baš ta cifra ili će se djelovati amandmanski, mislim da bi tu oblast trebalo urediti- istakao je Radovan Vuković.

O čemu će poslanici raspravljati pročulo se i među privrednicima. Iz Privredne komore poručuju da je dobro da se uslovi poslovanja izjednačavaju sa Federacijom kako bi se negativnim trendovima, odnosno preseljenju firmi na teritoriju Federacije BiH, stalo u kraj. S druge strane kažu, dio privrednika ne misli tako.

-S druge strane postoje i privrednici koji smatraju da ovakav način odnosno ovo smanjenje kamatne stope predstavlja povlasticu onim preduzećima koja neredovno izmiruju svoje obaveze i zbog toga ovo zakonsko rješenje moramo posmatrati sa dva aspekta- rekao je portparol Privredne komore RS Vladimir Blagojević.

Dok poslanici obećavaju da će, makar na toj tački dnevnog reda, politiku ostaviti po strani, najavljuju da će zakon popraviti amandmanima, kako bi udovoljili i jednim i drugim.

A, ukoliko bi zatezna kamata bila smanjena za na 12 %, po nekim procjenama, na godišnejm nivou uštedjelo bi se oko 53 miliona maraka.

(NN)

PROTEST ZBOG NAJAVLJENIH MJERA U BEOGRADU: Neredi ispred Skupštine Srbije

Protest ispred Skupštine Srbije protiv novih najavljenih mjera na suzbijanju virusa korona oteo se večeras poslije 22 sata kontroli. Okupljeni su srušili zaštitnu ogradu ispred skupštine, pale baklje, a pripadnici policije su se sklonili u jednom trenutku, javlja izvještač Tanjuga sa lica mjesta. Ispred skupštine je haos, a kada je masa nagrnula na skupštinu, policija

Predstavnički dom izglasao izmjene Izbornog zakona za Mostar

Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH usvojio je večeras u Sarajevu po hitnom postupku Prijedlog zakona o izmjenama Izbornog zakona BiH koji će omogućiti provođenje lokalnih izbora u Mostaru. Riječ je o zakonu koji će, kada ga usvoji Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH, građanima Mostara omogućiti da glasaju na lokalnim izborima nakon dva izborna ciklusa. Za

Đoković se vratio treninzima

Najbolji teniser svijeta Novak Đoković trenirao je na terenu svog teniskog centra na Dorćolu. Srpski igrač se tako, poslije tačno dvije nedelje koliko je proveo u izolaciji, vratio na teren. Novak tenis nije igrao praktično od Adrija tura u Zadru, koji je prekinut poslije saznanja da jedan od učesnika, Bugarin Grigor Dimitrov, ima virus korona.

DODIK: Nebojša Šešlija dobra opcija za pobjedu u Istočnoj Ilidži

Predsjednik SNSD-a Milorad Dodik izjavio je da opština Istočna Ilidža zaslužuje da ima pravo vođstvo, da korespondira sa republičkim i gradskim organima vlasti i da pokuša učiniti sve da riješi važne infrastrukturne probleme kako bi obezbijedila što bolje uslove za sve stanovnike ove lokalne zajednice. Dodik je, pozdravljajući večeras potpisani koalicioni sporazum sedam političkih stranaka

PLAŽE U CRNOJ GORI PUSTE: Konobar u smjeni zaradio svega 1 evro (FOTO)

Sezona u Crnoj Gori nikada nije doživjela ovakav krah, usljed pandemije koronavirusa i zatvaranja granica. Društvenim mrežama kruže fotografije pustih plaža. Tako je, recimo, plaža u Bečićma potpuno prazna, a ne samo što na ležaljkama nema nikoga, već je sve potpuno pusto, prenosi Kurir. Gepostet von Podgoricki vremeplov am Dienstag, 7. Juli 2020 Ugostitelji se žale

DRVAR: Odblokiran magistralni put, građani poručili da će nastaviti proteste

Magistralni put Drvar – Bosansko Grahova, koji je danas nekoliko stotina Drvarčana blokiralo u znak protesta zbog otpada iz Italije koji je dovezen na područje opštine Drvar, večeras je odblokiran.  Okupljeni građani su poručili da će protesti biti nastavljeni sve dok otpad ne bude uklonjena sa područja ove opštine. Načelnik opštine Drvar Dušica Runić rekla

JEDAN RADNIK ZARAŽEN Korona virus i u Parlamentu BiH

Korona virus ušao je u Parlamentarnu skupštinu BiH, a prema informacijama koje su Patriji potvrđene iz Službe za zajedničke poslove jedna osoba zaražena je virusom kovid-19. Navodno je riječ o zapolenom u Sektoru za finansije Parlamentarne skupštine BiH. U BiH je do danas registrovano 5.621 lice inficirano virusom korona, preminulo je 207 osoba, a oporavilo