Vijesti 03.02.2018.

Niže cijene za smještaj majke uz dijete u bolnicama

ČITANJE: 2 minute

Cijena boravka roditelja u pratnji djeteta u bolnici čak i kada ljekar to ne preporuči umanjena je sa 45 na 25 KM po danu, potvrdili su iz Fonda zdravstvenog osiguranja RS.

“Od 1. januara ove godine izmijenjen je cjenovnik zdravstvenih usluga u dijelu koji se odnosi na finansiranje pratioca uz dijete koje se nalazi na bolničkom liječenju. Ta cijena sada iznosi 25 KM umjesto dosadašnjih 45 KM. Dakle, cijenu od 25 KM plaćaju samo oni roditelji, osiguranici FZO RS, koji sa djetetom u bolnici borave mimo indikacija predviđenih pravilnikom, dok roditelji koji imaju uputnicu za boravak uz dijete ne plaćaju ništa”, kazali su iz FZO RS.

Kako kažu za “Nezavisne”, sve bolnice su obavezne da primjenjuju ovaj cjenovnik za osiguranike Fonda zdravstvenog osiguranja RS. Za neosigurane građane svaka bolnica ima mogućnost da formira svoje komercijalne cijene, koje mogu biti različite od ustanove do ustanove.

“Kćerkica od deset godina treba na operaciju bruha, pa sam tražila da budem s njom u klinici, iako ljekar nije preporučio da i ja budem. Ipak, biće i njoj i nama roditeljima lakše ako smo uz nju. Ovo smanjenje cijena će mi dobro doći, jer će novac trebati i za terapije i druge stvari”, rekla je jedna majka iz Banjaluke.

Iz FZO RS kažu da u potpunosti finansiraju boravak pratioca djeteta koje se nalazi na bolničkom liječenju ukoliko postoji preporuka ljekara koji je dijete uputio na bolničko liječenje da je pratnja potrebna, kao i uputnica porodičnog doktora za pratnju.

“Fond u potpunosti finansira boravak pratioca u bolnici za majku kada je dojenje jedini način prehrane djeteta, te kada za dijete mlađe od šest godina postoje medicinske indikacije koje ukazuju da je neophodna pratnja jednog od roditelja ili staratelja”, objasnili su iz Fonda.

Iz Univerzitetskog kliničkog centra RS (UKC) potvrdili su da je FZO RS odlučio da izmijeni cjenovnik od 1. januara, te da su oni u ovoj zdravstvenoj ustanovi nove cijene već počeli primjenjivati.

(Nezavisne)