Svijet 19.03.2023.

Njemačka: Ako Putin dođe u našu zemlju, uhapsićemo ga i predati Haagu

ČITANJE: 1 minuta

Njemački ministar vanjskih poslova Marco Buschmann najavio je da će izvršiti nalog za hapšenje ruskog predsjednika Vladimira Putina ako on kroči na njemačko tlo. Dodao je da će se u slučaju Putinova dolaska Međunarodni kazneni sud brzo obratiti Interpolu i državama ugovornicama te tražiti izvršenje naloga, piše Yahoo News.

“Njemačka će tada biti obavezna uhititi Putina i predati ga Međunarodnom kaznenom sudu”, rekao je ministar. Podsjetimo, Haški sud je prekjuče izdao nalog za Putinovo hapšenje pod sumnjom da je odgovoran za nezakonite deportacije djece i nezakonito premještanje ljudi s teritorija Ukrajine u Rusku Federaciju.

Nezakonita deportacija ukrajinske djece 

Međunarodni kazneni sud (ICC), osim za Putina, izdao je nalog i za uhićenje njegove povjerenice za prava djece Marije Aleksejevne Lvova-Belove, pod istim optužbama za nezakonite deportacije ukrajinske djece.

Predraspravni suci ICC-a ocijenili su da postoje “opravdani razlozi za vjerovanje da oboje osumnjičenika snosi odgovornost za ratni zločin protivpravne deportacije stanovništva i protivzakonitog premještanja stanovništva s okupiranih područja Ukrajine u Rusku Federaciju, na štetu ukrajinske djece”.

Oznake: Vladimir Putin