Svijet 14.10.2022.

NJEMAČKA LJUTA NA BRISEL: “BiH nije Ukrajina, preporuka preuranjena”

ČITANJE: 1 minuta

Vlada Njemačke nezadovoljna je odlukom Evropske komsije da preporuči dodjelu kandidatskog statusa Bosni i Hercegovini.

Kako saznaje Politicki.ba, zvanični Berlin smatra da je preporuka “preuranjena”, da ne odražava stanje na terenu – u BiH, da je u suprotnosti sa nalazima i finalnim izvještajem Evropske komisije o napretku BiH.

Posebno, njemačke vlasti smatraju da “BiH nije Ukrajina”, te da joj se ne može gledati toliko kroz prste.

Slične, pa i oštrije stavove ima i Vlada Holandije. Bliske su joj države Skandinavije.

Zvanično, obje se države nisu izjasnile i njihov konačni stav bit će poznat tek polovinom decembra.

Tada će se, naime, premijeri ili predsjednici 27 država okupiti na samitu Evropskog savjeta 15. i 16. decembra gdje će na dnevnom redu biti i izvještaji Evropske komisije o napretku država zapadnog Balkana prema EU.

Evropski savjet je ključni organ EU. To tijelo donosi sve bitne odluke, uključujući i saglasnost o daljem napretku potencijalnih kandidata za ulazak u EU.

Njemačka je prije objavljivanja izvještaja Evropske komisije o zapadnom Balkanu i Turskoj, bila relativno “neutralna” po pitanju dodjele kandidatskog statusa Bosni i Hercegovini.

Očekuje se dinamična rasprava na Evropskom savjetu obzirom da Slovenija i Austrija predvode države EU koje zahtijevaju odobravanje BiH statusa kandidata za ulazak u EU.

Premijer Robert Golob i kancelar Austrije Karl Nehammer snažno lobiraju za “zeleno svjetlo” Evropskog savjeta.

Oni ističu da EU nije bila pravedna prema BiH, još od vremena rata u BiH, te da je dodjela kandidatskog statusa neophodna kako bi se koliko-toliko “počistio” obraz EU.

Zahtjev Slovenije i Austrije podržavaju Hrvatska, Češka, koja do kraja godine predsjedava EU, Mađarska, Poljska, Bugarska…

Evropski savjet sve odluke donosi konsenzusom.

(N.S)

Oznake: BiH, EU