Biznis 29.12.2015.

Njemačka planira rekordan izvoz od 1.200 mlijadri evra dogodine

ČITANJE: 1 minuta
Njemacka izvoz
Njemačke kompanije mogu da očekuju “nove rekorde svih vremena i kod uvoza i kod izvoza”, rekao je Berner, a prenosi agencija Frans pres.

Njegovo udruženje je predvidjelo rast izvoza do 6,0 odsto na 1.191 milijardi evra (1,3 biliona dolara) naredne godine, kao i četvoroprocentni skok uvoza na 947 milijardi evra, uz održanje stabilnog trgovinskog suficita najveće evropske ekonomije

Ova, 2015. godina je “premašila naša očekivanja, uprkos teškom globalnom okruženju”, konstatovao je Berner, dodajući da “ipak, nije zlato sve što sija” i da Njemačka duguje ovogodišnji izvozni uspjeh slabom evru u odnosu na dolar, što je omogućilo konkurentsku prednost evropskim proizvodima.

On je takođe ukazao na buduće rizike, uključujući privredno usporavanje Kine, rekordno niske kamatne stope i druge mjere Evropske centralne banke (ECB).

-Imajući u vidu opasne sporedne efekte monetarne politike ECB, neriješenu dužničku krizu evrozone i mnoga globalno problematična mjesta, to u konačnom zbiru znači da neće biti mjesta za slavljeničko raspoloženje i kratkoročno samopouzdanje će ustupiti mjesto skepticizmu na srednji i dugi rok- rekao je Brener, navodi Frans pres.

(NN)