Vijesti 10.12.2015.

Njemačka poslala prve avione »tornado« u misiju protiv ISIL-a

ČITANJE: 1 minuta
isil
Njemačka je danas u Tursku poslala dva izviđačka aviona “tornado” i 40 vojnika, kao podršku borbi protiv ekstremističke grupe Islamska država u Siriji, saopštila je njemačka vojska.

Pripadnici 51. divizije Imelman napustili su jutros bazu Jagel na sjeveru Njemačke avionom “A400M”, uz pratnju dva aviona “tornado”.

Avion za dopunu goriva “A310MRT” odvojeno je poslat iz baze Keln-Van u vazduhoplovnu bazu Indžirlik u Turskoj, navodi se u saopštenju.

Njemački poslanici odobrili su prošlog petka raspoređivanje do 1.200 vojnog osoblja i aviona koji će se priključiti međunarodnim vojnim operacijama protiv ISIL-a, kao podršku Francuskoj nakon terorističkih napada 13. novembra.

Ukazujući na važnost današnjeg događaja, premijer njemačke savezne države Šlezvig-Holštajn Torsten Albig je na ceremoniji ispraćaja izjavio da “budućnost Evrope zavisi od prijateljstva između Njemačke i Francuske”.

Berlin je prije dva dana saopštio i da će poslati fregatu kao podršku francuskom nosaču aviona Šarl de Gol u istočnom dijelu Sredozemnog mora.

Njemačka ne namjerava da se uključi u kampanju vazdušnih udara, za razliku od Francuske, SAD i Britanije.

Ova država je poslije Drugog svjetskog rata bila po pravilu nevoljna da šalje svoje vojnike u aktivnu borbu u strane zemlje, iako se priključivala međunarodnim misijama na Balkanu i drugim mjestima, kao i koaliciji NATO u Avganistanu, navela je francuska agencija.

(Agencije)