Svijet 10.12.2022.

Njemačka povećava broj stanovnika

ČITANJE: 1 minuta

Njemački kancelar Olaf Šolc rekao je da bi Njemačka mogla snažno da poveća broj stanovnika u narednim godinama, jer vlada nastoji da podstakne imigraciju kako bi spriječila nedostatak radne snage i krizu u svom penzionom sistemu.

Vlada radi na privlačenju stranih radnika da “održi sadašnje stanje stvari” uprkos starenju stanovništva, što čini vjerovatnim povećanje populacije od sedam odsto na 90 miliona do 2070. godine, rekao je Šolc na građanskom forumu u Potsdamu, blizu Berlina.

Njemačka Vlada je prošlog mjeseca dogovorila planove za reformu zakona o imigraciji, jer Berlin nastoji da otvori tržište rada u najvećoj evropskoj ekonomiji za prijeko potrebne radnike izvan EU, prenosi Srpskainfo.

Vlada je saopštila da želi da podstakne imigraciju i obuku kako bi se uhvatila u koštac sa nedostatkom kvalifikovanih radnika koji opterećuje njemačku ekonomiju u vrijeme slabljenja rasta, sa starenjem stanovništva koje vrši pritisak na javni penzioni sistem.

Šolc je rekao da trenutni rast stanovništva dijelom zbog rastuće imigracije znači da vlada možda neće povećati doprinose za penzije prije kraja svog mandata 2025. godine.

NJemački zavod za statistiku saopštio je prošle nedjelje da će broj stanovnika vjerovatno porasti za milion na 84 miliona ove godine zbog migracije iz Ukrajine. Izvor navodi da bi broj stanovnika mogao da dostigne 90 miliona u narednim decenijama, ako imigracija bude visoka.

(Z.M)