Region 20.10.2022.

Njemačka predlaže Statut Zajednice srpskih opština na Kosovu sa 17 tačaka

ČITANJE: 3 minute

Zajednica srpskih opština (ZSO), na koju Beograd čeka od potpisivanja Briselskog sporazuma 2013. godine, imala bi statut pravnog lica, predsjednika i potpredsjednika, a činilo bi je deset opština.

Imala bi grb i zastavu i bankovni račun, a u slučaju spora sa Vladom, nesuglasice rješava Ustavni sud.

U javnosti je danas isplivao njemački prijedlog za Statut ZSO, čije je formiranje kamen spoticanja dogovora Beograda i Prištine: Srbija insistira na pokretanju, a Kosovo to uporno odbija.

Kako je objavio albanski sajt Nacionale, kao i prištinska Koha, prijedlog kruži pod naslovom “Njemački nacrt” i sadrži 17 tačaka.

ZSO bi bila, kako je predviđeno, pravno lice. Imala bi pun nadzor nad lokalnim ekonomskim razvojem, obrazovanjem, primarnom i sekundarnom zdravstvenom zaštitom, socijalnom zaštitom i urbanim i ruralnim planiranjem.

– Statut Zajednice je njen najviši pravni akt. Statut će usvojiti osnivačka skupština koju čine članovi skupština opština učesnica sa glasanjem u skladu sa Zakonom o potvrđivanju Prvog sporazuma i Ustavom Republike Kosovo – navodi se u prvom članu.

Dodaje se da je Skupština Zajednice organ nadležan za izmjene i dopune statuta, da će se sve izmjene i dopune statuta obavljati u skladu sa Ustavom i zakonima Kosovo.

– Amandmane na statut mora da odobri Vlada Kosova kroz pravni akt u skladu sa Ustavom. Vlada će, ukoliko bude ocijenila da je potrebno, razmotriti ustavnost svakog amandmana na Skupštini Udruženja, čiju će ocjenu dati Ustavni sud. Zajednicu čini deset opština i zastupa njihove interese i interese svojih stanovnika. Članstvo u Zajednici je dobrovoljno. Procedure za dodavanje članova, isključenje iz članstva ili raspuštanje Zajednice definisane su ovim Statutom – navodi se u dokumentu.

U drugom članu piše da su članovi Zajednice organi vlasti opština učesnica.

– Udruženje će imati sljedeća tijela: Skupštinu zajednice, Predsjednika, potpredsjednika, Savjet, Odbor, Kancelariju za žalbe – stoji u nacrtu Statuta.

– Zvanični nazivi pravnog lica su: Asocijacija/Zajednica opština sa srpskom većinom na Kosovu, Asocijacija opština sa srpskom većinom na Kosovu i Zajednica opština sa srpskom većinom na Kosovu. Sva tri službena naziva odnose se na pravno lice nastalo ovim Statutom. U daljem tekstu naziv Udruženje/Zajednica označava sve ili bilo koji od zvaničnih naziva. Službeni organi Kosova ili predstavnici Asocijacije/Zajednice imaju pravo da se na to pozivaju u bilo koje od tri imena – navodi Koha.

Predviđa se i mogućnost sporova između Vlade Kosova i Udruženja, a u tački 1. člana 17. predviđeno je da Vlada predmet uputi Ustavnom sudu.

– Štaviše, Vladi je dozvoljeno da iznese predmet pred Ustavni sud za bilo koji aspekt rada i funkcije Udruženja. S druge strane, presude Ustavnog suda moraju biti obavezujuće za Udruženje – prenose mediji.

Članovi imaju pravo da prekinu članstvo u ZSO, u koju će moći da stupe bilo koja druga opštinu pod uslovom da se članovi slažu. Odluku o prijemu novog člana donosi dvije trećine delegata Skupštine.

Ista procedura je za raspuštanje ZSO i izbacivanje iz članstva.

– Udruženje/Zajednica mora imati svoje zvanične simbole, uključujući grb i zastavu. Udruženje/Zajednica ima pravo na sopstvene bankovne račune i ima pravo da posjeduje imovinu i da se bavi finansijskim transakcijama – navodi se u drugom članu.

Asocijacije/Zajednice u skladu sa zakonima i Ustavom Republike Kosovo, prenosi Blic.

Sjedište će odrediti Skupština.

– Udruženje/Zajednica ima pravo na sopstvene bankovne račune i ima pravo da posjeduje imovinu i da se bavi finansijskim transakcijama – piše u dokumentu, prenosi Srpskainfo.

(SB)

Oznake: ZSO