Politika 08.04.2022.

Njemačka reagovala na Dodikove uvrede upućene njenim vojnicima i poslaniku Ahmetoviću

ČITANJE: 1 minuta

Ambasadorica SR Njemačke Margret Uebber prokomentarisa-la je posljednje Dodikove izjave o debati u njemačkom Bundestagu 6. aprila i o namjerama za obnovljeno učešće Njemačke u misiji EUFOR/Althea

Kako je rekla Uebber, nakon konstruktivnog tona Dodika u razgovoru sa saveznom ministricom Baerbock prije nekoliko sedmica, iznenađena je sadržajem i tonom njegovih trenutnih izjava.

“Dodik je tada nedvosmisleno rekao da su povećanje EUFOR-a/Althea-a i njemačko učešće u misiji dobrodošli. Jučerašnje javne izjave su dijametralno suprotne i dovode u pitanje kredibilitet njegovih izjava”, navodi se u saopćenju njemačke ambasadorice.

Dodala je da odlučno odbacuje uvrijedljive izjave upućene njemačkom Bundestagu i njemačkom poslaniku.

“Snažno odbacujemo nacionalističku i huškačku retoriku, neadekvatna historijska poređenja, te negiranje, pa i veličanje ratnih zločina i genocida, posebno imajući u vidu trenutnu situaciju. Ne možemo tolerisati ni napade na jedinstvenu državu Bosnu i Hercegovinu, jer ugrožavaju mir i pomirenje”, dodala je Uebber.

Zaključila je da su Evropske zaštitne snage su priznato sidro stabilnosti za narod Bosne i Hercegovine. Ispravno je i važno da ispitamo učešće.

Podsjećamo, Dodik je jučer na pres konferenciji dolazak njemačkih vojnika u BiH usporedio sa nacističkom invazijom iz Drugog svjetskog rata rekavši da oni nisu dobrodošli u našu zemlju.

Također, uputio je uvrede i na račun fizičkog izgleda izaslanika Bundestaga ispred SPD-a za Zapadni Balkan Adisa Ahmetovića.

“Kad ga vidim podsjeća me na one jungende. (Hitlerjugend op. a. članovi Hitlerove mladeži u Drugom svjetskom ratu)”, kazao je Dodik.

J.U.