Biznis 31.03.2016.

Njemačka: Rekordno niska stopa nezaposlenosti

ČITANJE: 1 minuta
posao njemacka
Stopa nezaposlenosti u Njemačkoj ostala je na histoirijski niskom nivou u martu, dok oporavak najveće evropske ekonomije dobija na zamahu, pokazali su podaci objavljeni u četvrtak.

Stopa nezaposlenosti kojom se mjeri ukupna nezaposlenost naprema radnoj snazi u cjelini ostala je na 6,2 odsto u martu, nepromijenjena u odnosu na februar.

U brojčanim terminima, broj ljudi koji su registrovani kao nezaposleni u Njemačkoj ostao je na 2,728 miliona, takođe nepromijenjen sa prethodnog mjeseca, navodi Savezni ured za rad u saopštenju.

Stopa nezaposlenosti trenutno je na najnižem nivou otkako su se Zapadna i Istočna Njemačka ujedinile u 1990. nakon pada Berlinskog zida godinu dana ranije.

“Uprkos globalnim neizvjesnostima, njemačka ekonomija zabilježila je dobar početak u prvom kvartalu ove godine”, saopštila je kancelarija za rad.

“Ekonomski rast od 0,3 odsto registrovan u prethodnom kvartalu rezultat je blažeg zimskog vremena. Rast će, međutim, ostati nepromijenjen kako godina prolazi. Ekonomska očekivanja, nakon nedavnog naglog pada, stabilizovala su se, ali ne ukazuju na bilo kakav snažan podsticaj. Tržište rada nastavlja sa pozitivnim razvojem”, saopštila je Savezna kancelarija za rad, prenosi AFP

(NN)