Vijesti 13.09.2015.

Njemačka suspendovala Šengen, ponovo kontrole na granici

ČITANJE: 1 minuta
migranti

Njemačka je donijela odluku da počne sa kontrolom granice sa Austrijom, zaustavi željeznički saobraćaj iz te zemlje i privremeno suspenduje sporazum iz Šengena.

Provjere pasoša su ukinute za države unutar Šengenske zone, ali očekuje se da će odluku o ponovnom uvođenju kontrola na granici objaviti ministar unutrašnjih poslova Tomas de Mezijer na konferenciji za novinare večeras, javilo je nekoliko njemačkih medija, prenio je AFP.

Njemački mediji su izvjestili da Njemačka namjerava da ponovo uspostavi kontrole na svojoj granici sa Austrijom, u trenutku kada se suočava sa rekordnim prilivom izbjeglica.

Direktor njemačke železničke kompanije rekao je svom austrijskom kolegi da Njemačka obustavlja željeznički saobraćaj iz Austrije.

U intervjuu za “Tagešspigel”, ministar ekonomije Zigmar Gabrijel je kazao da Njemačka sada dostiže svoj limit, pošto hiljade izbjeglica i dalje svakodnevno prelazi njene granice, ističući da “izostanak evropske akcije u izbjegličkoj krizi, sada gura Njemačku do granica njene izdržljivosti”.

Ministar saobraćaja Aleksander Dobrint oštro je kritikovao “potpuni neuspjeh” EU u zaštiti svojih spoljnih granica i pozvao na primjenu mjera za zaustavljanje rekordnog priliva izbjeglica sa Bliskog istoka.

Predsjednik EK Žan-Klod Junker izrazio je zabrinutost za budućnost evropskog sistema otvorenih granica u razgovoru sa njemačkom kancelarkom Angelom Merkel.

Samo tokom jučerašnjeg dana je u Minhen, prestonicu pokrajine Bavarske na jugu zemlje u koju izbjeglice prvo stižu, došlo 12.200 izbjeglica.

Lokalna policija je saopštila da je taj grad gotovo potpuno iscrpio svoje kapacitete za prihvat izbjeglica koje masovno stižu u Njemačku.

Od početka godine, u Njemačku je stiglo 450.000 izbjeglica.

(Agencije, B92)