Sport 20.01.2022.

Njemačka teniserka o Đokoviću: “Da li Novak poslije svega osjeća stid ili gnjev”

ČITANJE: 3 minute

Nemačka teniserka srpskog porekla Andrea Petković napisala je autorski tekst za nemački nedeljnik “Cajt” u kome se na filozofski način osvrnula na sve ono što se dešava oko Novaka Đokovića i njegove odluke da se ne vakciniše.

– Uz razočarenje došli su stid i gnev prema svetu ili Bogu, ili u šta god se veruje ili ne; gnev zbog toga što toliki rad nije nagrađen. Onda sam se setila da sam odrasla i najkasnije sa 25 godina shvatila da život tako ne funkcioniše. Ali u emotivnim trenucima čovek biva detence, koje čezne za tim da ga roditelji nagrade i vole. To me dovodi do Novaka Đokovića…

– I do pitanja, da li je i on osećao stid, gnev zbog situacije i sveta koji ga ne nagrađuje – počela je Petkovićeva.

Uz osvrt na ono što se desilo u prethodne dve nedelje, gde je Đoković bio u “centru skandala”, za koji Petkovićeva kaže da čak i nije najveći skandal u tenisu u poslednjih mesec dana, objasnila je da je sve ono što smo gledali zapravo bila politička borba.

– Jedna strana sada misli da je Novak bahati egomanijak, koji je sam kriv za sve, jer neće da se vakciniše. Druga strana ga predstavlja kao žrtvu i politički simbol, na kojem treniraju strogoću. Istina je: Oboje je tačno, i to na kompleksan način istovremeno, jedno sa drugim u žestokoj protivrečnosti. Samo što ljudi koji na omiljenoj medijskoj platformi imaju 280 znakova na raspolaganju, teško da mogu to izraziti – napisala je Petkovićeva.

Nemačka teniserka dodaje i da veruje da će Novak oboriti rekord po broju Grend slem titula, čak i bez Australijan opena, a uporedila je njihove karijere.

– Novak i ja smo isto godište, 1987. Moja poslednja dva meseca apsolutnog odricanja za Novaka su istih takvih 20 godina. Kada posle dve nedelje teškog treninga poželim da popijem pivo, onda to i uradim. Novak ne. Kada jednom nedeljno odem u kafe, da bi kratko boravila u svetu koji se ne sastoji isključivo od belih linija i zvuka udarca reketa o tenisku lopticu, onda mi samo svaki drugi put pođe za rukom da ne naručim kolač. Koliko ja znam, Novak je nešto slatko pojeo poslednji put u jednom srpskom restoranu, to su bile palačinke sa medom bez glutena. Znam to tačno, jer sam bila tu i pitala sam se još tada šta sve sme.

– Uprkos tome: kada Novak pazi na to šta unosi u telo, za mene je to mnogo verodostojnije od one devojke koja mi u Njujorku pred restoranom brze hrane sa burgerima objašnjava da neće da se vakciniše jer ne želi da u svoje telo ’unosi toksične stvari’. A pri tome je još s uživanjem povukla dim iz cigarete koju je sama smotala.

Za kraj je zaključila…

– Pošto to znam o Novaku, pitam se da li on zbog sveta oseća stid ili gnev. Ili oboje. Tako, kao ja. Samo što sam ja svoju nagradu očekivala posle dva meseca i bila sam besna na svet zbog izuzetno loše odigranog meča. Dok Novak posle 18 godina perfektnog ponašanja (možda) očekuje nagradu i posle izbacivanja iz Australije (možda) oseća gnev prema svetu. U svakom slučaju u svojoj izjavi nakon svega on je govorio o razočarenju.

– Ni jedno ni drugo nije racionalno. Novak se mogao vakcinisati. Ja sam mogla igrati bolje. Ali kada bi čovek bio samo racionalno biće onda ne bismo imali ekonomske krize, ili samo one manje, ne bismo imali klimatske katastrofe ili barem one koje je lako savladati – poručila je Andrea Petković, prenosi Telegraf.

(A.M.)