Svijet 17.12.2022.

Njemačka usvojila mjere za suzbijanje ilegalne migracije

ČITANJE: 1 minuta

Njemačka je usvojila paket mjera za suzbijanje ilegalne imigracije i po tom pitanju sarađuje sa susjednom Austrijom, Češkom i Švajcarskom, izjavila je danas ministar unutrašnjih poslova Nensi Fezer.

Odavno imamo čitav set kontramjera, kako evropskih tako i nacionalnih. U bliskom sam kontaktu sa kolegama iz Austrije i Češke. Obje zemlje su počele da sprovode graničnu kontrolu sa Slovačkom, rekla je Fezerova za njemački list Velt am zontag.

Prema njenim riječima, Njemačka je produžila privremenu stacionarnu kontrolu na austrijskoj granici i pojačala nadzor na granici sa Češkom, prenosi Srpskainfo.

Prema pisanju lista, broj ilegalnih ulazaka u Njemačku je porastao otkako je Fezerova preuzela dužnost krajem 2021. godine. NJemačka je u novembru primila 29.000 zahtjeva za azil, što je rekord u posljednjih šest godina.

– Ove nedjelje dogovorila sam se sa Švajcarskom o akcionom planu koji uključuje zajedničke kontrole u švajcarskim vozovima i na granici. Pored toga, uložili smo sve napore da Srbija promijeni svoju viznu praksu. Nova procedura već daje plodove – rekla je ona.

Evropa se od 2015. godine sučava sa migracionom krizom zbog priliva hiljada migranata i izbjeglica koji bježe od krize u svojim matičnim zemljama na Bliskom istoku i u sjevernoj Africi.

Stotine hiljada migranata pokušavaju da stignu do država EU raznim rutama, uključujući preko Italije, Grčke, Turske i Balkana. Sukob u Ukrajini dodatno je pogoršao situaciju, tjerajući milione da napuste zemlju.

Prema podacima UN, u Evropi je do 1. novembra registrovano više od 7,8 miliona izbjeglica iz Ukrajine, od kojih je više od milion u Njemačkoj.

(Z.M)

Oznake: migracije, Njemačka