Svijet 17.06.2021.

Njemačka vakcina CureVac ostvarila efikasnost od samo 47%

ČITANJE: 1 minuta

Njemačka kompanija CureVac sa sjedištem u Tibingenu, nakon obavljene privremene analize vakcine, utvrdila je privremenu efikasnost istoimene vakcine od 47 odsto protiv bolesti COVID-19 bilo koje težine, te nije ispunila unaprijed precizirani statistički kriterijum uspjeha.

Potencijalni problemi i mane

Studija je zasnovana na 134 slučaja COVID-19 među 40.000 dobrovoljaca širom Evrope i Latinske Amerike, a efikasnost vakcine je, prema dobijenim rezultatima, razočaravajuća.

Poput vakcina koje su razvili konkurenti BioNTech-Pfizer i Moderna, verzija CureVac-a zasniva se na novoj mRNA tehnologiji.

Uprkos tome, pokazalo se da su vakcine BioNTech-Pfizer i Moderna više od 90 odsto efikasne u sprečavanju bolesti. Svjetska zdravstvena organizacija je rekla da vrijedi koristiti vakcine sa efikasnošću iznad 50 odsto.

Izvršni direktor CureVac-a Franz-Verner Haas rekao je da, kako su privremeni rezultati pokazali, samo je jedan slučaj COVID-19 pripisan originalnoj varijanti, a nove verzije virusa nastavljaju se pojavljivati,  pa je stoga važno kontinirano proizvoditi vakcine nove generacije.

Prednosti njemačke vakcine

Uprkos svojim nedostacima, CureVac ima neke prednosti u odnosu na mRNK rivale.

Za razliku od prve generacije Pfizer i Moderna vakcina kojima je potrebno izuzetno hladno skladištenje, CureVac vakcina se može čuvati na standardnoj temperaturi frižidera. CureVac vakcini je takođe potrebna manja doza, što omogućava bržu i jeftiniju masovnu proizvodnju.

Evropska unija je obezbijedila do 405 miliona doza vakcine CureVac.

(A.G)