Svijet 08.10.2022.

Njemačka željeznica na udaru sabotaže?

ČITANJE: 1 minuta

​U subotu u 6:40 ujutru pala je komunikaciona mreža Njemačke željeznice (Dojče ban). Stoga tri sata nije bilo brzih međugradskih vozova na sjeveru zemlje, te između Berlina i Hanovera i zapada zemlje, kao i ka Amsterdamu i Kopenhagenu. U pokrajinama Donja Saksonija i Bremen nisu saobraćali ni lokalni vozovi. Jedna portparolka Željeznica kao razlog je navela “sabotažu” na “kablovima neophodnim za željeznički saobraćaj”.

Kako javlja Špigel, a prenose Nezavisne, u bezbjednosnim krugovima se govori da su nepoznati počinioci presjekli kablove u jednom šahtu u istočnoj berlinskoj četvrti Karov. Navodno je slična akcija izvedena i u Dortmundu na zapadu zemlje, ali je nejasno da li su sabotaže povezane. Jedan od upućenih u istragu rekao je da bi saboteri morali da imaju insajderske informacije o željezničkoj mreži i tome kako je zaustaviti, prenosi Špigel.

Savezni ministar saobraćaja Folker Vising sazvao je konferenciju za štampu na kojoj je takođe govorio o “svjesnom i namjernom presjecanju kablova”. Vising je naveo da nadležni još nemaju indicija ko stoji iza ovoga.

Iz krugova bliskih Željeznici je do medija procurjelo da je na meti bila mreža GSM-R koja se koristi za komunikaciju. Preko nje ide radio-veza dispečera i mašinovođa, kao i digitalno praćenje voznog reda, prenosi DW. Saobraćaj se polako normalizuje tokom subote, a Željeznice omogućavaju svima čiji vozovi nisu krenuli da koriste bilo koji voz sa postojećom kartom ili pak da dobiju povraćaj novca. Željeznički kolaps je došao u nezgodno vrijeme jer je subota prvi dan jesenjeg raspusta u sjevernim pokrajinama Hamburg i Šlezvig-Holštajn, kada mnogi kreću na put.

(Z.M)