Biznis 07.01.2023.

Njemačke željeznice ove godine namjeravaju da zaposle 25.000 radnika, otvoreni i za inostranstvo

ČITANJE: 1 minuta

Nacionalna željeznička kompanija Njemačke Deutsche Bahn (DB) ove godine želi zaposliti 25.000 ljudi radnika. Oko 9.000 radnika biće raspoređeno na radna mjesta koja su nova i koja se tek uvode, navode njemački mediji.

Prema riječima direktora DB-a, cilj je poboljšati kvalitetu poslovanja, udvostručiti broj putnika i izvršiti generalni remont djelomično dotrajale infrastrukture.

Najavljeno zapošljavanje radnika je pravi izazov s obzirom na nedostatak kvalificiranih radnika u Njemačkoj.

Po riječima direktora “tržište rada postalo je čvršće i konkurentnije.”

U 2023. godina žele zaposliti sljedeće profile radnika i studenata:

5.500 pripravnika i studenata
4.200 stručnjaka za održavanje tračnica i željezničkih vozila
3.000 radnika za građevinske projekte i nadzor gradilišta
2.100 vozača vlakova
1.600 dispečera
2.200 zaposlenih u službi vlakova
2.000 IT stručnjaka

Zaposlenima u Deutsche Bahnu nude se razne povlastice. Od proljeća nude olakšice za putovanja za izvanbračne partnere svojih zaposlenika.

Deutsche Bahn je u 2022. godini otvorio oko 5.000 novih radnih mjesta. S obzirom na nedostatak radnika u Njemačkoj, tvrtka će pokušati dovesti radnike iz inozemstva.

Njemački jezik koji je mnoge radnike iz inozemstva kočio pri zapošljavanju, čini se da neće biti potreban u određenim poslovima.

“U budućnosti će se sve više i više kvalificiranih radnika dovoditi iz inozemstva, primjerice iz južne Europe, mnogih balkanskih zemalja i Turske.

U svakom slučaju, engleski je u porastu kao radni jezik, posebno u IT sektoru”, rekao je direktor Deutsche Bahna za njemačke medije, prenosi Fenix.

(SB)