Svijet 03.08.2021.

NJEMAČKI MEDIJI O ŠMITU: U BiH će govoriti otvoreno, a biće i grub ako bude neophodno

ČITANJE: 3 minute

Austrijski novinar Nikolaus Neumaier analizirao je dolazak novog visokog predstavnika u BiH Christiana Schmidta, a u tekstu objavljenom na stranici njemačke televizije Tagesschau govorio je o problemima i prilikama s kojima će se suočavati Schmidt u BiH.

Kako navodi u tekstu, prvi dan u Uredu visokog predstavnika u BiH za Christiana Schmidta predstavlja zapravo i simbol koliko je ova funkcija zapravo teška i zahtijevna. Njegov prethodnik, kako se ističe u analizi, nametnu je izmjene zakona kojima se zabranjuje negiranje genocida u Srebrenici što je izazvalo brojne reakcije prije svega političara iz RS.

“Moguće je zamisliti da će predstavnik Srba, nacionalista Milorad Dodik, bojkotovati Schmidtovu inauguracionu posjetu tročlanom predsjedništvu države (tekst je pisan prije sastanka u Predsjedništvu op.a.). Neki posmatrači su čak mogli zamisliti da srpski političari žele pokrenuti referendum za otcjepljenje dijela Bosne i Hercegovine – entiteta Republika Srpska. U svakom slučaju, srpski lider Dodik odbija visokog predstavnika jer nema legitimitet. Odnos između njega i Schmidta, koji prije nekoliko godina nije bio loš, sada je potpuno narušen. Novi visoki predstavnik demonstrativno izbjegava spominjanje imena Milorada Dodika”, navodi novinar.

Kakav se Schmidt očekuje u BiH?

U daljoj analizi, novinar ističe kako visoki predstavnik u BiH formalno ima apsolutna ovlaštenja kojima ne samo da može donositi zakone, već i smjenjivati političare kao što je Milorad Dodik.

“Schmidt je u intervjuu za Bayerischer Rundfunk rekao da nije bosanski ‘veliki vezir’, ali da je spreman upotrijebiti svoja ovlaštenja u hitnim slučajevima. Nijemac sebe vidi kao osobu koju podržava međunarodna zajednica. Namjerno je izabran političar koji je spreman da govori otvoreno i da djeluje grubo što se također čini neophodnim. Država se nakon rata u BiH pokazala slabom u odnosu na bh. entitet, a čini se kako opcije podjela još uvijek nisu isključene”, navodi se.

Schmidtov cilj – priprema pregovora za pristup EU

Novi visoki predstavnik prema analizi ima ima jasan cilj, a to je da Bosna i Hercegovina postane stabilnija i zrela za početak prisutpnih pregovora s EU. Ipak ističe se kako i dalje postoje problemi sa ustavom, biračkim pravima i neravnopravnim statusom svih stanovnika u gradnji države.

“Pripadnici jevrejske zajednice ili Romi se uvijek iznova spominju kao primjeri. U principu, na pozicije ne može biti izabran niko ko nije raspoređen u jednu od tri etničke grupe. Osim toga, potrebna je efikasna borba protiv rasprostranjene korupcije. To neće biti lagan posao. Zemlja je trenutno u opasnosti da postane funkcionalno nesposobna. U BiH zbog uređenja i tenzija postoje desetine područja u kojima postoji više od 130 ministarstava i ministara koji povezuju utjecaj i korist na ovim pozicijama. To je jedan od razloga zašto mlada generacija sve manje vidi perspektivu u državi. Više od 70 posto njih sjedi sa spakovanim koferima i želi napustiti zemlju”, ističe se u tekstu.

Jači angažman Evropske unije i SAD

Ipak, kako bi Schmidt mogao ostvariti svoje zamisli, novinar ističe kako Austrija, koja je i dalje važan partner za BiH, kao i EU i SAD moraju zauzeti odlučniji stav o brojnim pitanjima.

“Bosnu i Hercegovinu ne treba prepustiti nacionalistima. Neuspjeh u Bosni ili čak novi nasilni sukobi mnogo su skuplji od integracije. Nada se polaže u američkog predsjednika Joea Bidena, koji dobro poznaje Balkan iz ličnog iskustva. Visoki predstavnik ne želi samo uključiti partnere u Berlinu, Briselu ili Washingtonu, već i Ankaru i srpsko rukovodstvo u Beogradu. Schmidt kategorički odbacuje ideju ponovnog pomicanja granica. Nedavno je ‘non-paper’, koji se pripisuje slovenskom premijeru Janezu Janši, izazvao nemir u državi. Predložena je podjela Bosne i Hercegovine u korist Srbije i Hrvatske. Manji dio prepustio bi se Bošnjacima. Promjene granica, kaže Schmidt, ne dolaze u obzir. Bosna i Hercegovina mora se očuvati u cijelosti i donijeti propise u kojima svako može živjeti gdje želi”, poručuje novinar.

(SB)

Oznake: Kristijan Šmit