Svijet 27.01.2023.

Njemački ministar odbrane: Slanje aviona Ukrajini ne dolazi u obzir

ČITANJE: 1 minuta

Novoimenovani njemački ministar odbrane Boris Pistorijus odbacio je mogućnost da njegova zemlja pošalje borbene avione u Ukrajinu u intervjuu za Zidojče cajtung, prenosi Index.

“To ne dolazi u obzir”, odgovorio je Pistorijus na pitanje da li će Njemačka poslati borbene avione u Kijev.

Ovo pitanje je izneseno u prvi plan nakon brojnih javnih apela ukrajinske vlade za zapadne borbene avione nakon što je Njemačka ranije ove nedjelje odobrila isporuku borbenih tenkova “leopard 2”.

“Lovački avioni su mnogo složeniji sistemi od glavnih borbenih tenkova i imaju potpuno drugačiji domet i vatrenu moć“, primetio je Pistorijus u intervjuu.

Pistorijus, koji je preuzeo dužnost prošle nedjelje nakon ostavke svog prethodnika, takođe je za list rekao da specijalni odbrambeni fond Njemačke od 100 milijardi evra, koji je osnovan prošle godine, više nije dovoljan za pokrivanje njemačkih odbrambenih potreba, navodi CNN.

“Tih 100 milijardi neće biti dovoljno”, rekao je Pistorijus, dodajući da vjeruje da će i Njemačka morati da poveća svoj redovni godišnji budžet za odbranu, koji je trenutno postavljen na oko 50 milijardi evra.

Pored toga, ministar je rekao da je odluka Njemačke da suspenduje obaveznu vojnu službu 2011. godine “bila greška”, ističući da je otvoren za razgovore o novom modelu jačanja odnosa građana i države.