Magazin 27.10.2015.

Njemci zaključili: Samo jedan odsto Srba zna kako se lože drva ?!

ČITANJE: 2 minute
drva
Ko tokom jeseni i zime loži suvo drvo, kupljeno u aprilu, potrošiće ga 20 odsto manje i uštediti više nego da je koristio ogrev koji je sirov.

Ipak, da efikasno loži drvo u Srbiji zna tek jedan odsto građana od oko milion domaćinstava koji se na ovaj način griju, a što je 40 odsto ukupnog broja domova.

To je pokazalo istraživanje Njemačke organizacije za međunarodnu saradnju (GIZ) u okviru programa ‚”Razvoj održivog tržišta bioenergije u Srbiji‘”. Rezultati su razlog što žele da informišu građane kako da efikasno koriste drvo, smanje troškove i umanje uticaj na životnu sredinu.

Da malo koji Srbin zna efikasno da koristi ogrev, potvrđuje i podatak da potrošimo 2,5 puta više drveta u odnosu na zagrijanu površinu u poređenju sa zemljama EU.

Ovo ne čudi profesora Branka Glavonjića sa Šumarskog fakulteta, koji za Kurir pojašnjava da efikasno loženje podrazumeva više stvari, od vremena nabavke, preko skladištenja, do loženja vatre.

– Glavni razlog neefikasne upotrebe jeste tradicionalni pristup domaćinstava da nabavljaju ogrevno drvo u avgustu, septembru i oktobru, kad se završe priprema djece za školu i zimnica. Veoma mali broj to radi na kraju grejne sezone, ali ko to jednom uradi, stalno radi, jer manje drveta potroši i bolje se ogreje – navodi Glavonjić, ekspert za biomasu.

On naglašava da građani sa sirovim ogrevom ne samo da više potroše i lošije se ugriju nego i upropaste kotlove i peći zbog vlage u drvetu, pa moraju da kupuju nove. Glavonjić ističe da se u razvijenim državama drvo koristi kao ogrev, ali sve više kao pelet, a zbog modernih peći daje visok stepen iskorišćenja drveta, pa skoro sva proizvedena toplota završi u prostoriji.

U nastavku par savjeta kako uštediti, a pritom se dobro ugrijati:

  • prosušeno drvo je ono koje je prosušivano barem šest meseci
  • drvo je najbolje kupovati u aprilu, a ne kako se inače misli na jesen, kad je sirovo
  • kupovina u aprilu daje vremena da se drvo prosuši i dostigne optimalnu vlažnost od oko 20%
  • sirovo drvo sadrži i do 50 odsto vode u sebi i, kao takvo, veoma teško gori
  • zimi drvo upija dodatnu količinu vode
  • dužina cepanice mora da bude manja nekoliko centimetara u odnosu na dužinu ložišta
  • prilikom punjenja ložišta obratiti pažnju da kora bude okrenuta nadole

(Kurir)