Sport 11.09.2015.

Njujork Tajms: Đoković je broj jedan, svidjelo vam se ili ne

ČITANJE: 3 minute
novak djokovic

Ugledni američki dnevnik Njujork Tajms objavio je članak o Novaku Đokoviću pod naslovom “Novak Đoković je broj jedan, svidjelo vam se to ili ne“.

Novak je govorio o mnogim temama – o svojoj bezglutenskoj dijeti, počecima na ATP turu, meditaciji…

– Na početku karijere posmatrali su me kao buntovnika, kao nekoga ko je ušao u priču i počinjao da predstavlja izazov dvojici momaka koji su bili dominantni. ’Ko je ovaj momak iz Srbije, male zemlje, koji dolazi niotkuda i govori da može da pobjedi najbolje i postane broj jedan?’ Naravno, razumijem reakciju na to, ali osjećao sam da je jedini način da pokažem da zaslužujem svoje mjesto- rekao je Đoković i dodao da su ga Federer i Nadal učinili boljim igračem.

Autor teksta Dejvis Šaftel konstatuje kako Đoković zna da publika nije uvijek na njegovoj strani, kao i da mu Novak djeluje “zapanjujuće sitan za vrhunskog sportistu.

Novinar dalje piše da je Đoković postao šampion zahvaljujući, između ostalog, strogom režimu koji podrazumijeva dijetu, vježbe, jogu i meditaciju. Spominju se i Novakov raniji imidž momka koji olako traži medicinske tajm-aute, kao i njegove imitacije Marije Šarapove i Rafaela Nadala.

– Bezglutenska dijeta često se naglašava u tekstovima o meni već duže vrijeme, ističe se taj dio mog života kao najveća tajna mog uspjeha, a to nije tačno. To je velika promjena koja mi je pomogla da postanem bolji, ali nisam odjednom počeo da dobijam sve mečeve zato što nisam uzimao gluten- objašnjava Đoković.

U tekstu dalje piše da ni Đoković ni njegov tim ne otkrivaju detalje njegovih treninga, a navodi se i da su neki novinari prenijeli da su svi članovi tima potpisali ugovor o povjerljivosti, kao i da se spekulisalo da Đoković koristi mašinu za koju se smatra da pomaže u oporavljanju mišića, tzv. CVAC (Cyclic Variations in Adaptive Conditioning).

Novak ističe da je njegov pristup ono što je najvažniji sastojak uspijeh – “dok opisuje svoj mentalni pristup, on više zvuči kao samouki guru nego sportista“, piše novinar Njujork Tajmsa.

– Volim da sve vrijeme budem u kreativnom raspoloženju. Ili napreduješ ili nazaduješ, ili ideš gore ili ideš dole. Sve se pomjera, ljudi, naša planeta, tako da i ti držiš korak ili ostaješ gdje si. Ali ako ostaješ gde si, zapravo nazaduješ- rekao je Đoković i potom objasnio šta za njega znači meditacija:

– Ne meditacija sa namerom da se pobegne od problema, već vizualizacija. Mislim da je vizualizacija veliki deo života svakoga od nas, ne samo sportista, i jako verujem u nju. Verujem da postoji zakon privlačnosti – događaju ti se one stvari koje proizvodiš u mislima. Život funkcioniše na takav način-dodaje Đoković.

Srpski teniser ističe i da mu je važno kako izgleda na terenu.

– Dok sam odrastao, imao sam mnogo dresova iz različitih sportova. Volio sam Majkla Džordana i Pita Samprasa, pokušavao sam da ih kopiram, ali stil oblačenja Andrea Agasija na terenu bio je jedinstven, tako da sam u ormaru imao dosta živopisnih stvari. Ako se osjećaš dobro u svojoj odjeći, to nekako psihološki utiče na tebe nekako, bilo da igrači priznaju to ili ne“- smatra on.

U tekstu je spomenut i uticaj Novakovog prvog trenera Jelene Genčić u njegovom odrastanju i sazrijevanju, a istaknuta je i činjenica da Đoković govori nekoliko jezika.

Ipak, uprkos meditaciji i jogi, Novak kaže da je i dalje daleko od nirvane.

– Ima dana kada bacam reket, kada vičem ili kada se posvađam sa suprugom. Ti dani postoje i lažu svi koji kažu da oni ne postoje ili da neće postojati ako radiš određene vježbe-zaključio je najbolji teniser sveta.

Originalni tekst Njujork Tajmsa možete pročitati OVDJE.

(Nezavisne novine)