Biznis 17.05.2024.

NLB namjerava da preuzme Addiko banku

ČITANJE: 4 minute

NLB je objavila namjeru objave javne ponude za preuzimanje svih akcija Addiko banke. Ponudiće 20 evra po akciji, minus sve buduće isplate dividende.

Objavom ponude NLB želi steći značajan većinski udio u Addiku, objavila je banka putem internet stranica Ljubljanske berze.

“Ponuđena cijena uključuje premiju u iznosu od 22,15 posto u odnosu na ponderirani prosjek berzanske cijene zadnjih šest mjeseci u iznosu od 16,37 evra. Uključuje i premiju od 4,99 posto u odnosu na današnju zaključnu cijenu akcije te premiju od 32,01 posto u odnosu na zaključnu cijenu dionice od 15,15 evra 22. marta, odnosno posljednju zaključnu cijenu akcije prije objave namjera djelimične ponude Agri Europe Cyprus Limiteda 25. marta za akcije Addika”, saopštio je NLB, prenosi SEEbiz.

Uspješno sprovođenje ponude zavisi od sticanja značajnog većinskog udjela u Addiku, saglasnosti nadležnih tijela za bankarstvo i kontrolu koncentracije te drugim uslovima uobičajenim za ovakva preuzimanja. NLB će dokumentaciju o preuzimanju sa svim potrebnim prilozima predati austrijskoj Komisiji za preuzimanje.

„NLB pozitivno ocjenjuje razvoj sposobnosti Addiko grupe. Vjerujemo da bi te mogućnosti nadopunile NLB-ov model univerzalnog bankarstva. Osim što bi NLB Grupi omogućio veći opseg i kapacitet u četiri zemlje u kojima smo prisutni, Addiko bi nakon uvođenja evra i ulaska u schengenski prostor našim domaćim tržištima dodao i veoma važno tržište susjedne Hrvatske, najveće ekonomije u našoj matičnoj regiji, mostu prema svim drugim našim tržištima i jedinom na kojem NLB trenutno nije prisutna,” napisao je predsjednik uprave NLB-a Blaž Brodnjak.

Addiko banka sa sjedištem u Beču nastala je iz istočnoeuropskog dijela nekadašnje banke Hypo Alpe Adria. Prisutna je u Sloveniji, Hrvatskoj, BiH, Srbiji i Crnoj Gori. Specijalizovana je za poslovanje sa stanovništvom i malim preduzetnicima.

NLB Grupa posluje u Sloveniji, Sjevernoj Makedoniji, Bosni i Hercegovini, Kosovu, Crnoj Gori i Srbiji. Ima 2,9 miliona klijenata, gotovo 8.000 zaposlenih, 408 poslovnica. Ukupna imovina grupe krajem marta iznosila je nešto više od 26 milijardi evra.

Kapacitet NLB Grupe za spajanja i akvizicije iznosi četiri milijarde evra aktive prilagođene riziku. Hrvatske nema na regionalnoj karti. Dugi niz godina pokušavala je ući na to tržište, ali je (bila) spriječena zbog spora između Slovenije i Hrvatske nakon raspada zajedničke države Jugoslavije i duga hrvatske podružnice Ljubljanske banke hrvatskim štedišama. Potraživanja od NLB-a prešla su na državu kada je većinski dio banke prodan privatnom kapitalu 2018.

NLB je lani kupila SLS Holdco, koja je matična kompanija Summit Leasinga Slovenija i njegovih podružnica iz fondova kojima upravljaju podružnice Apollo Global Managementa i Evropske banke za obnovu i razvoj. Iz NLB-a navode da kupnja NLB-u donosi vodeću poziciju na slovenačkom tržištu, nakon dobivanja svih dozvola koje još čekaju, ali ih očekuju uskoro, kao i ulazak na hrvatsko tržište leasinga.

Agri Europe, koja je u vlasništvu srbijanskog preduzetnika Miodraga Kostića i koja kontroliše Gorenjsku banku u Sloveniji, radi na jačanju svog udjela u Addiko banci. Krajem februara objavila je namjeru kupnje 17 posto udjela. Po akciji će ponuditi 17,50 evra.

Istovremeno je s fondom Infinity Management iz srpske grupacije dogovorila preuzimanje njegovih oko 10 posto udjela u Addiko banci. Time bi krovni holding poslovnog sastava Kostić povećao svoj udio u Addiko banci na 26,99 posto i postao najveći pojedinačni vlasnik banke.

Kako ističu u NLB-u, njihova će se ponuda – pod uslovom da bude objavljena na vrijeme u skladu s odredbama austrijske Komisije za preuzimanje – smatrati konkurentskom ponudom Agri.

“U tom slučaju svi akcionari Addika koji su prihvatili ponudu Agrija prije objave dokumenata o preuzimanju koje je objavio NLB mogu od nje odustati i prihvatiti ponudu NLB-a od 20 evra po akciji najkasnije četiri trgovinska dana prije isteka produženog perioda prihvatanja Agrija ”, naveli su.

Krajem marta u vlasništvo Addiko banke ušao je i srpski biznismen Davor Macura, koji je na čelu kompanije Alta Pay Group, koja je kupila 9,63 posto udjela u banci.

Početkom aprila najavio je namjeru povećanja udjela na oko 30 posto opcionim ugovorima.

Akcije Addiko banke kotiraju na Bečkoj berzi. Vlasništvo je jako disperzirano. Uz Agri Europe i Alta Pay Group, veći vlasnici su DDM Invest III, Wellington Management Group, Evropska banka za obnovu i razvoj, Dr. Jelitzka + Partner Gesellschaft für Immobilienberatung und -verwertungWinegg Realitäten, Winegg Realitäten i drugi, prenose agencije.

Oznake: Addiko banka, NLB