Svijet 11.10.2022.

Nobel za ekonomiju trojici naučnika, fokusirani na bolje upravljanje finansijskim krizama

ČITANJE: 2 minute

Ben S. Bernanke, Douglas W. Diamond i Philip H. Dybvig ovogodišnji su dobitnici Nobelove nagrade za ekonomiju za svoja istraživanja o bankama i finansijskim krizama.

Smatraju se odgovornim za bolje razumijevanje uloge banaka u privredi, posebno tokom finansijskih kriza. Bitno je da su objasnili zašto je jako važno spriječiti kolaps banaka.

Bernanke, Diamond i Dybvig postavili su temelje za istraživanje ovih pitanja početkom 1980-ih. Njihove analize su rezultirale boljom regulacijom finansijskih tržišta i boljim suočavanjem sa finansijskim krizama.

Diamond i Dybvig ponudili su optimalno rješenje za sljedeći problem: da bi ekonomija funkcionirala, štednja se mora usmjeriti u investicije. Međutim, štediše žele da imaju trenutni pristup novcu u slučaju neočekivanih troškova, dok kompanije i vlasnici nekretnina moraju znati da neće biti primorani na prijevremenu otplatu kredita.

Diamond je utvrdio da banke imaju važnu društvenu ulogu, a to je da su posrednici između štediša i zajmoprimaca, pogodnije su za procjenu finansijskih sposobnosti zajmoprimca i da osiguraju da se krediti koriste za dobra ulaganja.

Bernanke je analizirao ekonomsku depresiju 1930-ih, koja se smatra najgorom u istoriji. On je dokazao da je menadžment banke ključni faktor u krizi koja postaje duboka i dugotrajna.

Podsjetimo, švedski genetičar Svante Paabo ovogodišnji je dobitnik Nobelove nagrade za medicinu jer se smatra pionirom u korištenju drevne DNK za otkrivanje nepoznanica u ljudskoj evoluciji.

Alain Aspect, Jonh F. Clauser i Anton Zeilinger su dobitnici Nobelove nagrade za fiziku za njihova značajna dostignuća u kvantnoj mehanici, odnosno za proučavanje ponašanja čestica i atoma.

Carolyn R. Bertozzi, Morten Meldal i K. Barry Sharpless dobili su Nobelovu nagradu za hemiju za razvoj načina za izgradnju molekula koji se smatra genijalnim.

Francuskinja Annie Ernaux je dobitnica Nobelove nagrade za književnost, dok su ruska organizacija za ljudska prava “Memorijal”, ukrajinski centar za građanske slobode i bjeloruski aktivista Ales Bialitski dobitnici Nobelove nagrade za mir, prenosi Klix.

(SB)